Turisti teejuht

Indrek Grigor
, kunstiteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galerii keldri ühes ruumis on 1950. aastatest pärit foto, mille tagaplaanil on sibulkuplitega kirik. Riiulitel on savist vaasid, ühes nurgas nende valmistamiseks kasutatud vorm ning uksel piiblitsitaat «Aga nädala esimesel päeval, kui me olime kogunenud leiba murdma, arutles ja väitles Paulus nendega ...».
Galerii keldri ühes ruumis on 1950. aastatest pärit foto, mille tagaplaanil on sibulkuplitega kirik. Riiulitel on savist vaasid, ühes nurgas nende valmistamiseks kasutatud vorm ning uksel piiblitsitaat «Aga nädala esimesel päeval, kui me olime kogunenud leiba murdma, arutles ja väitles Paulus nendega ...». Foto: Margus Ansu

Eeldatavasti on kõik lugejad – vähemalt rühmaliikmena – sattunud reisil külastama mõnd kirikut kui kultuurilooliselt olulist vaatamisväärsust. Mida selle külastuse käigus nähti? Mis teeb kirikuhoone väärtuslikuks?

Mõne brošüüri vahendusel saab tavaliselt teada, millal kirik rajati, kes on altarimaali autor ja milliseid piiblistseene see kujutab.

Kui sattuda kirikusse kunstiajaloolaste seltskonnas, omandab see info teadusliku vormi. Põhjalik ülevaade näiteks pea- ja külglöövi võlvide ehituslikest iseärasustest võrreldes teiste kirikutega võimaldab kõnelejal teha kaugeleulatuvaid kultuuriloolisi järeldusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles