Rõivas kohtumisel Rasmusseniga: Venemaa on meie ühisväärtusele esitanud tõsise väljakutse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas ja Anders Fogh Rasmussen.
Taavi Rõivas ja Anders Fogh Rasmussen. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Taavi Rõivas kohtus neljapäeval Brüsselis NATO peakorteris alliansi peasekretäri Anders Fogh Rasmusseniga.

Rasmussen tunnustas Eestit 2 protsedi sisemajanduse kogutoodangu eraldamise eest kaitsekulutustele. Samuti tänas ta Eestit panuse eest NATO operatsioonile Afganistanis ning juhtrolli eest küberkaitses.

«See on hea eeskuju ka teistele riikidele,» ütles Rasmussen. «Eesti on näidanud üles suurt pühendumust meie ühisele eesmärgile kollektiivse julgeoleku kindlustamisel. Võite kindlad olla, et NATO täidab igati oma kohustusi liikmesriikide ees.»

Peaminister Rõivas kinnitas, et Eesti täidab oma kohustust kaitsekulutuste osas kindlasti ka uue valitsuse ajal. Ta ütles, et julgeolek on uue valitsuse prioriteet.

Kohtumise keskseks teemaks oli kriis Ukrainas ning NATO vastusammud Venemaa agressiivsele poliitikale. Tõdeti, et Krimmi ebaseaduslik annekteerimine Venemaa poolt on rahvusvahelise õiguse ning põhimõtete jäme rikkumine.

Rõivas avaldas veendumust, et Venemaa jõukasutamine ja suveräänse riigi osa annekteerimine on muutnud julgeolekuolukorda maailmas.

«Meie ühistele väärtustele ning euroatlantilisele julgeolekule on esitatud tõsine väljakutse,» ütles Rõivas. «NATO ja Venemaa vahelised suhted tuleb täielikult ümber hinnata.»

Peaminister väljendas heameelt, et nii NATO kui Euroopa Liit on Venemaa agressioonile vastanud otsustavalt ja ühtselt, mõistes selle hukka ja võttes vastu vastumeetmed. Rõivase sõnul on NATO demonstreerinud oma solidaarsust, eraldades Balti õhuruumi turvamiseks täiendavaid lennukeid.

«Eesti on pakkunud NATO õhuturbemissiooni teiseks baasiks Ämari lennuvälja ning mul on hea meel, et selle pakkumise kõik liitlased vastu võtsid,» ütles Rõivas.

Peaminister rõhutas, et vaatamata pingelisele julgeolekuolukorrale tunneb Eesti end tänu NATO-le turvaliselt – NATO on öelnud selgelt, et liitlasi ohu korral hätta ei jäeta.

«Meie julgeolek on paremini tagatud kui eales varem,» ütles Rõivas. «Arvestades praegust olukorda tuleb meil aga kõigil mõelda täiendavate heidutusmeetmete väljatöötamisele.»

Samas lisas ta, et Eesti inimesed tunneksid end veel turvalisemalt, kui NATO kohalolek ja nähtavus oleks senisest veel suurem.

Kohtumisel õnnitles NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen Eestit ka NATOga liitumise 10. aastapäeva puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles