Vene ajakirjanik: Tallinn on jaheda Põhja-Euroopa kuumim maatükk

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legendaarne Vene aktivist ja muusikakriitik Artemi Troitski.
Legendaarne Vene aktivist ja muusikakriitik Artemi Troitski. Foto: Liis Treimann

Tänavusest Tallinn Music Weekist võttis osa 227 esinejat, 22 858 kontserdikülastajat ja 813 konverentsidelegaati. Välisdelegaadid, kes Tallinnas kohal käisid, leidsid, et tegu on suurepäraselt korraldatud ja Eestit väga heas valguses näitava üritusega.

Vene ajakirjanik Artemi Troitski kirjeldas Tallinna muusikanädalat kui täiuslikult korraldatud, informatiivset ja tõeliselt meelt lahutavat üritust, mis on muutunud Eesti kultuurielu maamärgiks ning mis on väga hästi nähtav täpike rahvusvaheliste konverentside ja showcase'’ide kaardil.

«On olnud mitmeid katsetusi täita lünk arrogantse lääne muusikaäri ja müstilise Ida-Euroopa turu vahel, kuid senikaua näib Tallinn Music Week olevat ainuke, kel on see ka õnnestunud,» kiitis Troitski.

«Inspireeriv õhkkond, väga head klubid, elav kohalik skeene ja asjatundlik valik bände teevad TMW esitluskontserdid väga väärtuslikeks ega valmista kunagi pettumust,» lisas Troitski.

«Ja kõigele sellele lisaks saab TMW külastaja ka Tallinna linna enda - kõige kuumema maatüki jahedavõitu Põhja-Euroopas. Hämmastaval kombel töötab see kõik kokku ka siis, kui väljas on null kraadi,» sõnas Troitski.

Leedu pealinnas TMW-le sarnast üritust - Vilnius Music Weeki - korraldav Lauras Luciunas ütles, et tänavune üritus Tallinnas tekitas arusaama, et Eesti on praeguses ajahetkes väga tugev. «Loominguline ühiskond on kõige olulisim väärtus meiesugustele väikestele riikidele. Aga ka ülemaailmsed ideed teevad meid tugevaks. TMWga on loodud keskkond dialoogiks, mitte ainult muusikatööstuse edendamiseks (kuigi ka seda), kelleks me ühiskonnana kasvada tahame.» 

Suurbritannia muusikaajakirja Clash Music ajakirjanik Si Hawkins ütles, et TMW polnud tänavu mitte üksnes lõbus ja informatiivne nädalavahetus, vaid tekitas siiralt ülemaailmse-zeitgeist'ilise tunde. «Alguse sai see juba väga hea, vabadusega laetud kõnega Eesti Vabariigi presidendilt ning jätkus võitleva kõnega Pussy Rioti liikmetelt.»

Soomest pärit Fullsteami muusikaagent Juha Kyyrö ütles, et Tallinna muusikanädal tekitab temas tunde, nagu Tallinn oleks uus Berliin. «Kõik on siin ja kõik on äärmiselt lihtne ja samal ajal väga äge!»

Taani muusikaagentuuri Get Your Gun mänedžer Søren B Kristenseni hinnangul on TMW parim viis Eesti turundamiseks. «Kui selline riik nagu Eesti soovib end maailmale tutvustada kui loomingulist, innovatiivset, avatud mõtlemisega riiki, siis enam paremat viisi kui Tallinn Music Week selleks olla ei saa,» leiab Kristensen, kelle sõnul on üritusest saanud üks põnevamaid ja loomingulisemaid muusikaüritusi kogu Euroopas. «Olen igal Tallinn Music Weekil saanud väga põnevate muusikaliste leidude osaliseks.»

Soome Flow festivali korraldaja Milla Valjus ütles, et Tallinna muusikanädal on küllap üks soojemaid ja oma külalisi pikisilmi ootav üritus, kus ta eales viibinud. «Tallinna muusikanädal on oma armast klubide valikut minu viimasest käigust aastal 2011 tublisti kasvatanud. kogu vanalinn näib olevat täis väikesi ja õdusaid ajaloopuudutuse ja unikaalse olemusega kohti. Suurepärane kogemus!» võtab Valjus oma emotsioonid kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles