Jarmo Mäkelä: millal jõuab kätte meie kord?

Jarmo Mäkelä
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
YLE välistoimetaja Jarmo Mäkelä.
YLE välistoimetaja Jarmo Mäkelä. Foto: Peeter Langovits

Mõne päeva eest saatis üks sõber Venemaalt kirja, milles püüti selgitada, miks Putin otsustas vallutada Krimmi. Kõige taga olevat olnud traagiline arusaamatus. Veebruari lõpul käinud Vladimir Putin oma naissõbra juures ja küsinud: «Mida ma peaksin sulle kinkima 8. märtsiks, rahvusvaheliseks naistepäevaks?» «Sa võiksid kinkida kreemi,» vastanud naine. Paraku kuulis Putin kreemi asemel «Krimm».

Krimmi ebaseadusliku annekteerimise järel on rahvusvaheline olukord muutunud äärmiselt tõsiseks ja halveneb aina. Venemaal valitseb triumfimeeleolu ja seal ollakse valmis olukorda eskaleerima. USA administratsioonil samal ajal puudub strateegia. Seepärast puudub ka läänemaailmal kindel juht ning ahvatlus taotleda uut Müncheni kokkulepet võib osutuda vastupandamatuks.

Euroopas on juba parem- ja pahemäärmuslikud nõndanimetatud euroskeptilised erakonnad pidanud vajalikuks olukorda ära kasutada, süüdistades Ukraina kriisis Venemaa asemel hoopis ELi, mis tuleb Putinile ainult kasuks. Arvatakse, et maikuistel Euroopa valimistel võivad need erakonnad võita. Soomes on selle kooriga liitunud mõnigi väga tuntud avaliku elu tegelane, näiteks endine peaminister Paavo Lipponen ja endine Euroopa Parlamendi saadik Paavo Väyrynen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles