Mikser: liitlaste üksuste paiknemisel Eestis on tugev heidutusvõime

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Sven Mikser.
Kaitseminister Sven Mikser. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Liitlaste sõjaliste võimekuste alalisel paiknemisel Eesti pinnal on tugev heidutusfunktsioon, ütles kaitseminister Sven Mikser.

«Kui Eestis viibib alaliselt kasvõi piiratud hulk USA või Ühendkuningriigi sõdureid ja varustust, siis teeb see kohalolek võimaliku vastase jaoks tunduvalt keerulisemaks agressiooni alustamise otsustamise,» ütles Mikser BNSile. «Usutav heidutus on loomulikult seda olulisem, mida pingestunum on julgeolekuolukord ja mida lühem on võimaliku eskalatsiooni eelhoiatusaeg,» lisas ta.

Mikser toonitas, et praegu ja tulevikus on Eesti riigikaitses olulised iseseisva esmase kaitsevõime arendamine ja ka kollektiivkaitse ja tugevatel liitlassuhetel rajanev heidutus.

«Töö selleks, et liitlaste kohalolekut Eestis ja meie lähiümbruses suurendada, käib pidevalt, seda nii poliitiliste ja diplomaatiliste kanalite kui ka kaitseplaneerimise kaudu. Samuti tegeleme igapäevaselt vastuvõtva riigi toetuse võimekuste arendamisega,» sõnas minister.

Mikseri sõnul on lisaks alaliselt siin paikevatele või regulaarselt roteeruvatele üksustele ka liitlaste varustuse eelasetus Läänemere regioonis. Ta märkis, et julgeolekuolukorra kiire halvenemise korral on varustuse juurde toomine inimeste ümber paigutamisest märksa aeganõudvam. Samuti muudaks eelpaigutatud varustus lihtsamaks ka regulaarsete ühiskaitselise stsenaariumiga õppuste läbi viimise.

«NATO liikmena tasub Eestil esmajoones arendada neid võimeid, mida vajame esmaseks iseseisvaks kaitsetegevuseks või mille paigutamine Eestisse on keeruline ja aeganõudev. Liitlastele saame ja peame toetuma nende võimekuste osas, mida alliansis on piisavalt, mida saab vajadusel kiiresti siia ümber paigutada ja mille iseseisev arendamine ei ole meie piiratud ressursi tõttu otstarbekas,» ütles Mikser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles