Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Lapsed sünnivad turvatundest

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Konverentsi «Miks Eesti naine ei sünnita» vestlusringi vedasid poliitikud Urmas Reinsalu, Indrek Saar, Mailis Reps ja Maret Maripuu.
Konverentsi «Miks Eesti naine ei sünnita» vestlusringi vedasid poliitikud Urmas Reinsalu, Indrek Saar, Mailis Reps ja Maret Maripuu. Foto: Peeter Langovits

Elanikkonna taastootmiseks on vaja 2,1 last naise kohta, meil on see näitaja aga kõigest 1,6. Pole mõeldav, et kõik Eesti naised hakkaksid sünnitama neli-viis last, aga üks-kaks on kindlasti vähe, leidsid konverentsil osalejad üksmeelselt.

Majandus- ja taristuminister Urve Palo tõdes, et lapsed jäävad sündimata, kuna Eestis on pereeluga rahul vaid 29 protsenti inimestest, mis on halvim näitaja Euroopas. Näiteks Taanis on oma pereeluga väga rahul 75 protsenti peredest. Rahulolu pereeluga on sündimuse tähtsaim mõjutaja, kinnitas Palo.

Minister kummutas arvamuse, et sündimust ei saa mõjutada: «Mina olen kategooriliselt teisel arvamusel. Mida suurem on naiste tööhõive, seda rohkem lapsi sünnib – kõlab uskumatult, kuid uuringud seda näitavad. Meil on üle 60 protsendi ülikoolilõpetajatest naised. Kuid see ei ole põhjus, mis lapsi ei sünni, nagu sageli ekslikult arvatakse. Ka Põhjamaades on see nii, kuid seal on keskmine laste arv naise kohta kõrgem. Põhjus on rahulolu pereeluga. Kui me oleme võrdsed partnerid kodus, jääb naistel võimalus eneseteostuseks ja siis sünnib rohkem lapsi.»

Märksõnad

Tagasi üles