Kalle Muuli: Valdo Randpere Tallinnas

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leila Miller, Kaisa Randpere ja Valdo Randpere enne Rootsi põgenemist.
Leila Miller, Kaisa Randpere ja Valdo Randpere enne Rootsi põgenemist. Foto: Õhtuleht

Veidi rohkem kui veerand sajandit tagasi rabas ajaleht Noorte Hääl oma lugejaid pommuudisega: «Valdo Randpere Tallinnas? See ei ole ju võimalik!»

Reporter Toomas H. Liiv raporteeris otse sadamast: «Liiga hästi mäletatakse veel Leila Milleri ja Valdo Randpere sensatsioonilist lahkumist aastal 1984 ning sellele järgnenud kampaaniat meie ajakirjanduses. Aga fakt jääb faktiks: 9. märtsil 1989 täpselt kell 16.00 asus Rootsi Kuningriigi kodanik hr Valdo Randpere Tallinnas laevale, et sõita koju.»  

Tegelikult ei teadnud Eesti lehelugejad populaarse lauljapaari Randpere-Milleri ärahüppamisest 1984. aasta augustis Rootsi tol ajal suurt midagi peale kuulujuttude ja paari KGB näpunäidete järgi kirjutatud sõimuartikli. Esimene neist oli ilmunud Anton Malmre varjunime all nädalalehes Sirp ja Vasar alles kuu aega pärast abielupaari põgenemist, kui KGB oli algatanud kriminaalasja ja põgenemise asjaolud välja uurinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles