Uus rahastusmudel ei parandanud Lõuna-Eesti maakoolide toimetulekut

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii Meremäe kui Orava kool on omavalitsuses ainsad ning lähimad koolid jäävad enam kui kümne kilomeetri taha.
Nii Meremäe kui Orava kool on omavalitsuses ainsad ning lähimad koolid jäävad enam kui kümne kilomeetri taha. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavune eelarve sunnib linnakoole klasse suuremaks paisutama ning maal pole isegi liitklasside korral võimalik õpetajatele alammäärast kõrgemat palka maksta.

Selleaastane hariduse rahastusmudel pole maakoolidele lubatud positiivset mõju avaldanud, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal ERRi raadiouudiseid.

Orava põhikooli direktor Ene Säinast märkis, et ainult õpetajate palgaosa on natukene kasvanud, kuid ülejäänu on võrreldes eelmise aastaga miinuses ehk kogu rahastus on vähenenud.

Meremäe kooli direktor Mainer Järvelill lausus, et kool saab maksta õpetajatele ainult miinimumpalka ja 20-protsendilisest reservfondist või liigutatavast rahast ei saa unistadagi.

«Paljud lapsevanemad, kes arvavad, et liitklassides antav haridus on madalama kvaliteediga, panevad lapsed kuskile suuremasse kooli, mis on neil võimalikult lähedal või kolivad lihtsalt siit maalt minema,» tõi Järvelill välja kitsaskohad liitklasside puhul, mille loomine on kokkutõmbekohaks, kuid mida koolijuhid üritavad vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles