Ununenud avaldus jättis sadakond eakat pensionilisast ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionilisa maksmise uus kord võib vähendada pensionäride toetust Savisaarele.
Pensionilisa maksmise uus kord võib vähendada pensionäride toetust Savisaarele. Foto: Liis Treimann

Mai lõpu seisuga oli Tallinnas 82 pensionäri, kes unustasid või jätsid mingil põhjusel oma linnaosavalitsusele avalduse kirjutamata ning jäid seetõttu 1200 krooni suurusest pensionilisast ilma.

Selliseid pensionäre ei leidu Tallinnas siiski eriti palju, kui arvestada, et 27. mai seisuga oli 1200 krooni välja makstud 36 952 inimesele, ilmajäänute protsent seega vaid 0,2.

«Eks on ikka mõned niisugused pensionärid ette tulnud, kes ei tea, et on vaja avaldus kirjutada või on siis mingil muul põhjusel selle tegemata jätnud,» mainis Nõmme linnaosa sotsiaalhoolekande osakonna juhataja Anu Lehtla.

Ta lisas, et inimesed on erinevad ja suhtuvad pensionilisa saamisesse ja avalduse kirjutamise korda erinevalt. Loomulikult on ka pahandajaid ette tulnud.

Kui eelnevatel aastatel said Tallinna pensionärid toetuse kätte aasta algul mõne nädala jooksul avaldust kirjutamata, siis tänavu peavad nad linnaosavalitsuse sotsiaalhoolekande osakonnale avalduse viima ning raha laekub nende arvele alles sünnikuul.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti peaspetsialisti Ljudmilla Leiuse sõnul oli uue korra kehtestamise üks põhjus asjaolus, et linnavalitsust on kritiseeritud lausmaksmise eest. Seetõttu lähtutigi põhimõttest, et igasugusi toetusi makstakse vaid neile, kes seda ise taotlevad. Avaldus on vaja linnaosavalitsusele esitada kas sünni- või sellele eelneval kuul.

Teine põhjus uue korra kehtestamiseks peitus Tallinna rahavoogude reguleerimises. Pensionilisa maksmiseks kulub linnal aastas umbes 100 miljonit krooni. Sellest tulenevalt hajutatigi toetuse maksmine aasta peale. Sünnikuu valiti aga sellepärast, et oleks tagatud võrdse kohtlemise põhimõte.

Leius lisas, et osa pensionilisast ilma jäänud inimesi on küll hiljem pöördunud oma linnaosavalitsuse poole, aga neil ei ole enam õigust seda raha saada. Kui aga pensionäril on toimetulekuraskusi, võib ta taotleda perekonna sissetulekust sõltuvat toetust.

Leiuse sõnul on pensionäre uuest korrast mitu korda teavitatud linnaosalehtedes, ajalehtedes Pealinn ja Stolitsa ning erinevates raadiokanalites. Koduhooldusel olevate inimeste eest vastutavad aga hooldajad, et avaldus õigel ajal esitatud saaks.

Pensionilisa suurus

2003 - 500 kr.
2006 - 700 kr.
2008 – 850 kr.
2009 – 1000 kr.
2010 – 1200 kr.
Valimisprogrammis lubas Keskerakond nelja aasta jooksul tõsta pensionilisa 2000 kroonini.

Allikas: Tallinna linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles