Laip lebab sillal, kahes tükis

Priit Pullerits
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saatuslik kohtumine: Taani uurija Martin Rohde ja Saga Norén Malmö kriminaalpolitseist sobitavad Øresundi sillal laiba kohal esmatutvust.
Saatuslik kohtumine: Taani uurija Martin Rohde ja Saga Norén Malmö kriminaalpolitseist sobitavad Øresundi sillal laiba kohal esmatutvust. Foto: ERR

Põhjamaade krimisarjade austajad saavad homsest uut närvikõdi.
 

Ah sa mait! Rootsit ja Taanit ühendaval ligi 8 km pikkusel Øresundi sillal kustub valgus. Kui see uuesti süttib, lebab teel, kahe riigi piiril, naise vöökohalt poolitatud surnukeha. Aga see pole veel kõik.

Selgub, et surnukeha ülemine pool kuulub Rootsi tuntud naispoliitikule ja alumine pool aasta eest kadunud Taani prostituudile. Niisiis peavad kahe riigi politseinikud tahes-tahtmata koostööle asuma.

Sellest räägibki homme kell 22 algav uus kümneosaline Rootsi-Taani kriminaalsari «Sild».

Tiina Annus, ERRi hankeprogrammi ostja, kuidas võrrelda «Silda» teiste ETV ekraanil jooksnud Põhjamaade krimisarjadega?

Põhjamaade draama ehk Nordic Noir on saanud maailmas tugevaks kaubamärgiks. Imetlusväärne on see, et «Sild» on suutnud selliste kultussarjade nagu «Kuritegu», «Võimu kants», «Wallander» ja «Millennium» kõrval esile tõusta ja silma paista.

Põhjamaade krimi iseloomustab ettearvamatute ja dramaatiliste arengutega tugev stsenaarium, meeldejäävad karakterid, teatud sotsiaalne aspekt ja karge visuaal. See kõik on ka «Sillas» olemas.

Sarjas mängitakse päris palju kontrastidele – alustades kahe naaberriigi kultuuriliste ja rahvuslike eripäradega, lõpetades vastandlike iseloomudega peategelastega. Martin Rohde on soe, hea suhtlemisoskusega, ent reeglite suhtes üsna ükskõikne Taani uurija.

Tema Malmö kolleegil Saga Norénil seevastu puuduvad igasugused sotsiaalsed oskused, kuid tegemist on kõiki reegleid järgiva pühendunud professionaaliga. Noréni omapärane, kergelt autistlik ja väga tark tegelaskuju on üks põhjus, miks «Sild» erineb selgelt kõikidest ülejäänud Põhjamaade sarjadest.

«Silda» on nimetatud Põhjamaade hinnatuimaks krimisarjaks. Mida see ikkagi sisuliselt tähendab?

«Silda» võib nimetada lausa Euroopa parimaks sarjaks, sest võitis just selles kategoorias 2012. aastal Prix Europa auhinna. Sarja kõrget väärtust tõestab ka see, et «Sillast» on teinud oma versiooni nii ameeriklased kui ka britid ja prantslased.

Sarjal on ka teine hooaeg. Kas selle võtate samuti kavva?

Jah, saan kinnitada, et ka «Silla» teine hooaeg jõuab ETVsse. Just sai sõlmitud levitajaga kokkulepe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles