Ilves tunnustas Islandit taastuvenergia kasutamisel

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Island
Island Foto: Kaader filmist «Unistuste maa»

Islandil riigivisiidil viibiv president Toomas Hendrik Ilves tunnustas kohalike energeetikute ja teadlaste tegevust, mille tulemusena on saareriik geotermaalenergia ehk maapõueenergia valdkonnas tõusnud maailmas liidriks.

Islandi energiasektor on ainulaadne tänu oma eraldatusele Euroopa võrkudest ja märkimisväärsele taastuvenergia osakaalule esmases energiatarbimises, vahendas presidendi kantselei.

«On muljetavaldav, kuidas Islandil, kes möödunud sajandil sõltus täielikult fossiilkütuste impordist ning kus hüdro- ja geotermaalenergia osakaal energiatarbimises oli siis vaid 9 protsenti, ulatub nüüd kodumaise taastuvenergia osakaal elektritootmises 100 protsendini,» rääkis Ilves.

«Ja mis oluline, selle kõige taustal on hästi näha islandlaste keskkonda ja loodust arvestavat hoolivust,» lisas riigipea.

Tänapäeva Islandi energiabilansis on geotermaalenergia osa ligi 66, hüdroenergia 15 ja fossiilkütuste (ennekõike nafta) 19 protsenti. Nii köetakse 89 protsenti Islandi majadest geotermaalenergia jaamades toodetud energia abil.

Eesti riigipea külastas ka Hella vulkaanide piirkonda, kus giidiks oli geoloog ja kirjanik Ari Trausti Guðmundsson. Islandi Ülikooli geoloogiateaduskonna dekaan Magnùs Tumi Guðmundsson kõneles hiljutistest vulkaanipursetest ja tulevikustsenaariumidest.

Politsei- ja tsiviilkaitsestruktuuride esindajad rääkisid päästeoperatsioonide korraldamisest ja vabatahtlike tegevusest looduskatastroofide ajal.

Ilves kohtus ka piirkonna talunikega, kes jutustasid, kuidas vulkaanipurse on mõjutanud nende elu.

Lisaks käis Eesti riigipea ka Gullfossi joa juures ja Geysiri kuumaveeallikate piirkonnas ning rahvuspargis.

Täna õhtul kohtub president Ilves Islandi peaminister Jóhanna Sigurðardóttiriga, kes annab tema auks õhtusöögi oma suveresidentsis.

Evelin Ilves külastas täna hommikul Islandi disainimuuseumi, kus tutvus kohaliku
disaini ja käsitööga.

Tagasi Eestisse jõuavad president Ilves ja Evelin Ilves laupäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles