Videoloeng: usundilise pärimuse ja Eesti ajakirjanduse suhetest

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli professor Ülo Valk.
Tartu ülikooli professor Ülo Valk. Foto: Tartu Ülikool

Tartu ülikooli professor Ülo Valk pidas teisipäeval loengu rahvapärimuse ja ajakirjanduse seostest, loeng on video vahendusel järelvaadatav SIIT.

Loeng pealkiri on «Kui muistendist saab uudis: usundilise pärimuse ja Eesti ajakirjanduse suhetest».

19. sajandi lõpukümnenditel algas Eestis süstemaatiline rahvaluule kogumine, samal ajal kasvas ajakirjanduse levik ja ühiskondlik mõju. Ülo Valk räägib oma loengus, kas ja kuidas on rahvapärimus ja ajakirjandus omavahel seotud ja teineteist mõjutanud – nii minevikus kui tänapäeval.

Loengus käsitletakse omaaegse eesti usundilist pärimust, nagu nõidust, kuradit, varavedajat ja kodukäijat, mitte kui arhailist minevikunähtust, vaid kui ühiskondlike valupunktide süstemaatilist käsitlust, mil on avalikus ruumis täita oluline roll. Loeng tugineb nii Eesti Rahvaluule Arhiivi kogudele kui Eesti ajakirjandusele.

Ülo Valk on Tartu ülikooli eesti ja võrdleva rahvaluule professor alates 1995. aastast. Tema peamised uurimisteemad on eesti rahvausund ja mütoloogia, kirjakultuuri ja suulise traditsiooni suhted, folkloor sotsiaalses kontekstis, žanriteooria ja folkloristika ajalugu. Peale siinse rahvapärimuse on ta välitöödel uurinud ka India rahvausundit. Professor Valk on külalisprofessorina töötanud ka mainekas Berkeley’s California ülikoolis ning on presidendi ja asepresidendina vedanud folkloristide juhtiva maailmaorganisatsiooni International Society for Folk Narrative Research’i tegevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles