Ilves: Eesti võib Islandile jagada kogemusi euroliidu liitumiskõnelustest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Raigo Pajula

Islandil riigivisiidil viibiv president Toomas Hendrik Ilves ütles eileõhtusel kohtumisel Islandi peaminister Jóhanna Sigurðardóttir’iga, et Eesti ootab Islandi liitumiskõneluste algust Euroopa Liiduga ja on valmis jagama oma kogemusi.

«Järgmine neljapäev on lõpuks see päev, kui Euroopa Ülemkogu peab tegema Islandi ja kogu meie ühenduse tulevikule olulise otsuse – alustada teie riigiga liitumiskõnelusi Euroopa Liiduga,» ütles president Ilves eileõhtusel kohtumisel Islandi peaminister Jóhanna Sigurðardóttir’iga.

«Eesti on siin Islandi tugev ja kindel toetaja ning kui te seda soovite, siis ka oma kogemuste jagaja meie liitumiskõnelustest,» lisas president Ilves.

«Oleme valmis andma Islandile edasi kõik selle, mis meid Euroopa Liitu aitas. See on meie kui veendunud eurooplaste kohus ning meie tänuvõlg Islandi ees, kes esimesena tunnistas Eesti Vabariiki 1991. aasta augustis.»

Islandil riigivisiidil viibiv president Ilves rõhutas, et kui Euroopa väikeriik ei ole Euroopa Liidus, siis ei saa ta mõjutada ka ühenduse otsuseid.

«Siin on üks tugev argument, hajutamaks paljude islandlaste kõhklusi Euroopa Liiduga ühinemise ees,» sõnas Eesti riigipea.

Eesti riigipea rääkis ka plaanist korraldada 21. augustil 2011 Tallinnas Islandi päev, mis on osa Eesti iseseisvuse taastamise 20. aastapäeva tähistamisest ning otsekui tänupäev Islandi Baltimaade toetamispoliitikale.

Islandi peaminister Jóhanna Sigurðardóttir andis president Ilvese ja Evelin Ilvese auks oma suveresidentsis õhtusöögi, millel osalesid ka Islandi president Olafur Ragnar Grimsson koos abikaasa Dorrit Moussaieffiga.

Eesti riigipea jõuab tagasi koju täna õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles