Valga linnapea: valitsus vaatab nõutult pealt, kuidas Tallinn muu Eesti arvelt kasvab

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Härk
Kalev Härk Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga linnapea Kalev Härk ütles statistikaameti nukravõitu Valga rahvastikuprognoosi kommenteerides, et kõiksugu Tallinnast kaugemal asuvate piirkondadele häda ennustamise kõrval peab Eesti valitsus ja tema ametiasutused pakkuma välja usutava kava, kuidas Eesti tervikuna rahvastiku vähenedes ühtseks jääks ja kuidas leida tagasi tee tõusule.

Statistikaameti värske rahvastikuprognoos ennustab, et aastaks 2040 väheneb Valga linna rahvastik peaaegu 30 protsendi võrra. Prognoosi kohaselt on Valgas 26 aasta pärast 12 665 inimese asemel 8934 inimest.

Valga linnapea Kalev Härk tõdes, et Eesti rahvastiku vähenemise tempo on tuntav ja hirmutav, ja ehkki 30-aastased prognoosid on küll ennustamise maiguga, näitavad need kuhu Eesti jõuab, kui midagi olulist ei muutu.

«Tallinn kasvab täna muu Eesti arvelt ja senised valitsused on seda nõutult pealt vaadanud. Selline arengu toetab küll Tallinnas ja selle lähistel tegutsevate rahvusvaheliste investorite huve, kuid toob tulevikus Eestile tervikuna palju häda kaela. Halvimal juhul mõjutavad sellised arengud Eesti julgeolekut ja isegi iseseisvust,» ütles Härk Postimehele. Ta lisas, et seetõttu peaks Eesti valitsus ja tema ametiasutused pakkuma välja usutava kava, kuidas Eesti tervikuna rahvastiku vähendes ühtseks jääks ja kuidas leida tagasi tee tõusule.

Halvimal juhul mõjutavad sellised arengud Eesti julgeolekut ja isegi iseseisvust.

Sellegipoolest usub Härk, et tulevikus võivad just Valga ja Valka võimalused probleemide lahendamisel olla paremad kui paljudel teistes Eesti linnadel. Ta märkis,et Valga ja Valka on kahepeale kokku praegu umbes 20-tuhandelise elanike arvuga linn, mille erinevad pooled teevad omavahel koostööd ja peavad plaani, kuidas oma taristut ja teenuseid võimalikult ühiselt välja arendada ja kasutada.

«Pärast Läti liitumist eurotsooniga on mitmed investeerijad meid «avastanud» ja aru saanud, et asume kahe riigi turge silmas pidades heas asukohas ja meil on vaba tööjõudu, keda paremat palgataset pakkudes on võimalik kaasata,» selgitas Härk.

Ta nentis, et inimeste elukohavaliku peamisteks põhjusteks on sobiva kvalifikatsiooni ja palgatasemega töökohad, seejärel pakutavate teenuste valik ja piirkonna maine. Härk ütles, et Valga linn pöörab erilist hoolt lasteaedade ja koolide korrasolekule ja laste heaolule tervikuna. «Meie garantii ja võimalus on see et Valga ja Valka kaksiklinnana suudab koostöös teenuste taseme jätta samale tasemele ka siis kui Eesti poolel asuva linna elanike arv väheneb.»

Linnapea sõnul on Valgal olemas arengukava, mis sisaldab tegevuskava ettevõtluse toetamiseks ja tööhõive parandamiseks. Selles on suur osa ettevõtjatel, keda linna soovib motiveerida ja vajadusel aidata säilitada töökohti ja tõsta palgataset. «Meil on plaan, kuidas Valga teha uueks ja paremaks,» ütles Härk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles