Reforminoored näevad valimisea langetamise ideel jumet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast eelmiste riigikogu valimiste ajal..
Valimiskast eelmiste riigikogu valimiste ajal.. Foto: Elmo Riig / Sakala

Reformierakonna noortekogu arvab, et valimisea langetamisel 16. eluaastani võiks olla jumet.

«Tuleks selgelt hinnata, mida selle õiguse andmine muudab või paremaks teeb,» ütles Reformierakonna pressiesindaja Silver Pukk Postimees.ee’le.

«18-24 aastastel on see õigus olemas, aga seda kasutavad kahjuks veel vähesed. Ja see on kogu maailmas nii, et nooremad käivad kahjuks liiga vähe valimas,» rääkis Pukk.

Kindlasti on erakond Puki sõnul selle poolt, et noored ühiskonnaelus aktiivselt kaasa lööksid ning et nende hääl oleks kuuldav ja sellega arvestataks.

«Usun, et see ei ole 2011. aasta valimiste teema, vaid pigem ikka tulevikuküsimus ja siin on ju kõigi põlvkondade huvi, et noored juba varakult oma kodukoha ja riigi vastu huvi tunneks ja ühiskonnaelust osa võtaksid,» avaldas ta veendumust.

Kui Soome justiitsministri Tuija Braxi (Roheline Partei) praegune plaan läbi läheb, võivad Soomes kohalikel valimistel peatselt hääletuskastide juurde pääseda ka alaealised teismelised.

Alates 16. eluaastast noorte kohalikke omavalitsusi valima lubamise plusside ja miinuste uurimiseks moodustatud töögrupp andis hiljuti üle oma raporti. Valimisea langetamine oleks vaid üks 30 meetmest, mida Soome valitsus kavandab, et suurendada kodanike poliitilist aktiivsust.

Praegu on ainus Euroopa Liidu riik, kus kõigil valimistel juba alates 16. eluaastast osaleda saab, Austria. Seal alandati valimisiga 2007. aastal. 16-aastaselt saab valida veel näiteks ka Kuubal ja Brasiilias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles