«Olukorrast riigis»: reisivate arstide nimekiri peaks olema avalik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisi planeerimisel kuluvad head nipid ära.
Reisi planeerimisel kuluvad head nipid ära. Foto: SCANPIX

Ajakirjanikud Kalle Muuli ja Anvar Samost leidsid Raadio 2 saates «Olukorrast riigis», et patsientidele ei jää arstide ravimifirmade kulul reisimisest puhas mulje ja pigem peaks reise rahastama otse haigekassa kaudu.

Kalle Muuli märkis, et ravimifirma on kasumit teeniv organisatsioon, mille eesmärk on saada tulu iga investeeritud sendi pealt ja ka 20 miljoni krooni arstide reisidele on kulutatud selleks, et tulu saada. «Eks seda tulu ikkagi ravimimüügist saadakse ja eks selle tulu maksavad nii või teisiti kinni patsiendid ja haigekassa, kes ravimeid välja kirjutavad.»

«Ravimifirma ei ole mingi heategev organisatsioon, kes lihtsalt armsast südamest ning arstide ja patsientide üldise heaolu tõstmise nimel kulutab oma raha,» märkis Muuli.

Samas leidis ta, et arstid peaksid saama reisida ja osa võtta tipptasemel üritustest, kus tutvustatakse viimaseid ja olulisi saavutusi ning suheldakse kolleegidega.

«Minu lahendus oleks hästi lihtne: kui me patsientidena niikuinii selle kinni maksame, miks me ei võiks leida haigekassa eelarvest selle 20 miljonit krooni, mille praegu ravimifirmad kulutavad. Maksta need arstide hädavajalikud reisid kinni haiglate kaudu, nagu kõik ametilähetused tuleb maksta, ja loobuda ravimifirmade teenustest, et asjal ei oleks halba lehka küljes,» pakkus Muuli välja.

Anvar Samost tõi välja, et ravimifirmade kulul koolitustel käimine ei ole omane ainult Eestile või Ida-Euroopale, vaid ka Lääne-Euroopa ja Ameerika arstidele.

Muuli arvas, et arstid võiksid ise eetikakomitee või liitude kaudu selle küsimusega tegeleks.

Samuti leidis Samost, et eneseregulatsioon on ainus võimalik lahendus. «Meil on olemas arstide liit, seal eetikakomitee. Teiseks on ravimiamet, kes juba praegu peab statistikat. See peaks olema veel rohkem avalik – praegu me loeme siin tippreisijate nimesid, aga võib-olla peaks kuskile internetti välja panema terve nimekirja,» arvas ta, et selliste küsitavuste vastu saaks ainult läbipaistvusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles