Õueala liiklusmärk Eestis ei toimi

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õueala tähistav liiklusmärk.
Õueala tähistav liiklusmärk. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tänasel liiklusohutuse seminaril tõi maanteeameti liiklusekspert  Tallinna Tehnikaülikooli uuringule toetudes välja, et ehkki õuealal on lubatud sõita kiirusega kuni 20 km/h, sõidavad kõik autojuhid kiiremini. «Õueala märk ei toimi. Kas seda on vaja, on väga küsitav,» kinnitas Vane.

TTÜ uuringust selgus, et hea teekatte puhul sõidetakse õuealal enamasti 36-40 km/h ja 41-45 km/h , halva teekatte puhul sõidetakse kiirusega 26-30 km/h või 31-35 km/h. Kui on kasutusel vahendid liikluse rahustamiseks, siis on kiiruseks enamasti 26-30 km/h või 31-35 km/h.

Villu Vane lisas, et veerand õnnetustest juhtub õuealal, kus liiguvad inimesed ja autod läbisegi. Samas nentis Vane, et õueala märke pole mõtet ka kaotada. «Pigem ei tohi me teha juurde alasid, mis tegelikult ei ole õuealad,» nentis Vane. Ta tõi välja, et osa õuealad on muudetud samaliigiliste teedega ristmike aladeks ja pigem tasukski minna seda teed. «Õueala märgi puhul peaks olema muudetud ala selliseks, et seal oleks olla ohutu, lapsed saaksid mängida ja vanainimesed ohutult liigelda,» lisas Vane. Sellised alad peaksid sisaldama tõstetud ülekäiguradasid. Kui on pikad sirged teelõigud, siis Vane sõnul inimesed ka sõidavad seal kiiremini. Sellisel juhul tuleks erinevate vahenditega liiklust füüsiliselt rahustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles