Mihkel Servinski: Näärivana kalastab

Mihkel Servinski
, statistik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Kondas, «Näärivana kalastab». 1981, õli, 78 × 110 cm.
Paul Kondas, «Näärivana kalastab». 1981, õli, 78 × 110 cm. Foto: Viljandi muuseumi kunstikogu

Üks minu lemmikmaale on Viljandimaa kunstniku Paul Kondase (1900–1985) töö «Näärivana kalastab». Maali originaal asub Viljandi linnas Kondase Keskuses ja on püsieksponaadina külastajatele vaatamiseks kättesaadav.

Kondase maal «Näärivana kalastab» on oma sisult väga mitmekihiline ja neid kihte ei saa üheselt lahti seletada. Suurele osale maali vaatajaist on aga üllatav, et näärivana suveöisel järvel kala püüab. See pilt ei lange kokku tavakujutlusega näärivanast. Veidi asja üle järele mõeldes, saab aga öelda: «Miks ka mitte? Suveööl imelisel järvel kala püüda on ju imetore!»

Eestimaa elu ja areng on samuti väga mitmekihiline. Kõiki kihte detailselt kirjeldada on ülimalt keeruline, võib-olla isegi mittevajalik. Ometi on selge, et vajame arenguks eelkõige õnge ja ainult toimetulekutoetustele lootmine ei ole jätkusuutlik tegevus. Kondase maalil on näärivanal korraga kasutusel mitu õnge. Küllap on Eestimaalgi mõistlik mitte ainult ühele õngele lootma jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles