Kuus korda proovitud e-hääletusest on saanud osa peavoolust

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Teadlased on välja selgitanud, et e-hääletust kasutavad Eesti valijad ei erine enam statistiliselt muust valijaskonnast. See on tähelepanuväärne areng, sest eriti esimestel internetihääletustel 2005–2009 leidus e-hääletajaskonnal hulk tunnuseid, mis neid teistest eristasid.

Tartu Ülikooli teaduri Kristjan Vassili sõnul on peamised e-hääletajaid teistest eristavad omadused olnud valija vanus, rahvus, arvutikasutusoskus ning usaldus e-hääletuse süsteemi vastu. Nüüd enam sotsiaalsed aspektid e-valimistel osalemist ei määra ning e-valijate hulgas on Eesti elanikud ühtlaselt esindatud.

Kui esimesel kolmel e-hääletusel oli eestlane võrreldes muudest rahvustest valijatega statistiliselt palju tõenäolisemalt e-hää­letaja, siis 2013. aasta kohalikel valimistel ei mänginud valija rahvus enam selles mingit rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles