Memorandum 14 idee sündis kolm nädalat tagasi

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalja Kitam.
Natalja Kitam. Foto: Peeter Langovits

Eesti venekeelsete ühiskonnategelaste avaldus, mis toetab Eesti suveräänsust ning mõistab hukka kolmandate riikide sekkumise Eesti siseasjadesse, tekkis juba enne, kui avalikkusele anti teada aprillis Eestis toimuvatest Venemaa tegevust toetavatest meeleavaldustest.
 

Memorandum 14 autorid Artur Aukon ja Natalja Kitam rääkisid tänases Kuku raadio saates «Nädala tegija», et idee teha avaldus, milles taunitake sepramatismi, tekkis ühises kirjavahetuses juba 20. märtsil.

Aukon, kes naases ise mõned nädalad tagasi Krimmist, rääkis saates, et autorid rääkisid omavahel, kuivõrd võiksid protsessid Ukrainas mõjutada meie ühiskonda. «Vaatasime huviga, et miks mõned tegelased, nagu Linter ja Žuravljov, kirjutasid tookord kirja Moskvasse, et eestivenelased toetavad Krimmi liitumist Venemaaga. Aga see ei ole päris nii. Mina isiklikult ei toetanud seda ja minu jaoks oli väga tähtis,et mina saaksin kuidagi avalikult öelda idee, et mina mõtlen teistpidi,» rääkis Aukonen.

Kitam tõdes, et ehkki autoritel olid avalduse osas ka oma kahtlused ja kõhklused, tegid nad selle avalduse siiski enda jaoks.

Memorandum 14 nimelise avaldusega on praeguseks veebikeskkonnas petitsioon.ee liitunud ligi 650 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles