Edu sõltub Eesti ettevõtete omanike tarkusest

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Tartu Ülikooli majandusteaduskonna professorid Maaja Vadi ja Raul Eamets räägivad intervjuus Marti Aavikule, kuidas tippspetsialistide palkamine välismaalt Eesti inimeste heaolu võiks mõjutada.

Kui eesmärk on, et Eesti inimeste palgad kasvaksid, ja selleks peab tootlikkus suurenema, siis kas ja kuidas aitab sellele kaasa immigratsioon?

Raul Eamets: Iga ettevõtja tahab saada suuremat kasumit ja uuendada tootmist, muidu ta poleks ettevõtja. Mõnikord jääb mulje, justkui ainult meie räägiksime ettevõtjatele, et Eesti majandus peab olema innovatiivsem. Tegelikult kõik tahavad seda niikuinii, sest siis on kasumid suuremad jne. Nüüd on küsimus selles, kas alati on laienemiseks või ettevõtete uuele tasemele tõstmiseks vajalikud inimesed olemas. Kui ei ole, siis  migratsioon ongi üks nendest ventiilidest, mis aitab olukorda lahendada. Kui on vaja laieneda, kui tuleb mingi suur tellimus, aga selle täitmiseks pole vastava kvalifikatsiooniga inimesi võtta, siis jääb ettevõtja sellest tellimusest ju ilma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles