Kalle Muuli: 10. aprilli liikumine

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Kannik ja Ivo Rull sõjakateedri ees streikimas
Indrek Kannik ja Ivo Rull sõjakateedri ees streikimas Foto: filmiarhiiv

Kuigi punalipp oli Pika Hermanni tornist juba kadunud, õpetati Eesti kõrgkoolides 1989. aasta kevadel punaaineid ikka veel nagu hallil stagnaajal. Ülikooli ideoloogiline kursus koosnes kompartei ajaloost, dialektilisest ja ajaloolisest materialismist, kapitalismi ja sotsialismi poliitökonoomiast, filosoofia ajaloost ja teaduslikust kommunismist.

Kõige vastikum oli siiski sõjaline algõpetus. Noormehi koolitati motoriseeritud laskurvägede rühmakomandörideks, tüdrukuid meditsiiniteenistuse üldarstideks. Tartu ülikoolis pühendati sõjalisele algõppele iga nädal üks tööpäev ja nii kolm aastat järjest. Kogu kursus lõppes kahekuise välilaagriga Leedus. Iga lõpetaja sai reservohvitseri auastme. Õppetöö käis sõjanduses vene keeles ja õppejõududeks olid Nõukogude armee eruohvitserid. Koolipäev algas esmaspäeva hommikul kell 8.00 rivistusega, kus kontrolliti tudengite välimust. Kellel juuksed pikad, see saadeti juuksurite õppetöökotta Riia ja Pälsoni tänava nurgal. Seal pügati tudengeid tasuta.

Rivistusel tuli kanda ülikooli vormimütsi. Hilisem Tartu abilinnapea Hannes Astok tekitas furoori sellega, et ilmus kohale põllumajandusülikooli teklis, kuna määrustikus polnud täpselt kirjas, millise kõrgkooli mütsi kanda tuleb. Tegelikult oli asi naljast kaugel. Rektor Arnold Koobi ajal piisas ülikoolist väljaviskamiseks kõigest paarist sõjandusest puudutud päevast. Paljudel jäi just sõjanduse tõttu diplom saamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles