Võsu: väikeparteid mõtlevad liitumistele

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristlike demokraatide kodulehe fragment.
Kristlike demokraatide kodulehe fragment. Foto: www.ekd.ee

Kristlike demokraatide juhi Peeter Võsu sõnul edeneb nende ja Rahvusliku liikumise ühinemine edukalt ning juttu on olnud liitumisringi laiendamisest.

«Praegu tundub küll, et oleme enamikus asjades ühte meelt. Siin on maailmavaateline ühtelangevus,» rääkis Võsu Postimees.ee’le tema partei ja Rahvusliku liikumise ühinemisest.

«5 protsendi künnis sunnib igal juhul sarnaselt mõtlevaid erakondi koonduma,» viitas ta erakondadele riigikokku pääsemiseks esitatavatele tingimustele.

Võsu sõnul on liitumisringi laiendamisest juttu olnud, kuid tegudeni pole veel jõutud. «Ega siin ole miski välistatud, ka muu seltskonna kaasamine. Praegu on sellest veel vara rääkida.»

Võsu ei soovinud täpsustada, millised jõud täpselt kristlastega liitumise teemal konsulteerinud on, kuid andis mõista, et tegu on praegu riigikogus esindamata parempoolsete erakondadega.

Lisaks kristlastele mahuvad ametlikult registreeritud erakondadest sinna kategooriasse Iseseisvuspartei, Vabariiklik partei, Põllumeeste kogu ja Libertas.

«Meil on olnud juttu teiste väiksemate erakondadega. Me ei võta enda hulka väga huupi teisi – et lihtsalt saada suuremaks. Meie eripära on, et tahaksime hoida oma maailmavaadet ja identiteeti väga selgena,» märkis Võsu.

Tema sõnul on teiste väikeerakondade puhul märgata, kuidas parteisid tahetakse koondada pigem isiklikest riigikokku pääsemise ambitsioonidest lähtuvalt ning ollakse valmis ideoloogilised väärtused tagaplaanile jätma.

«Kui üsna valimatult võetakse liikmeid vastu jne, siis ei säili ju mingi identiteet,» viitas ta arengutele väidetavalt samuti väikeerakondi koondada üritavas Iseseisvusparteis.

Rääkides riigikogus vaid 2 liikmega esindatuks jäänud Rahvaliidu eneseotsingutest, märkis Võsu, et kristlikud demokraadid on valmis enda ridadesse vastu võtma selle erakonna konservatiivsema poole esindajaid.

Samuti ei maksa tema sõnul välistada võimalust kahe erakonna ühinemisläbirääkimisest, kui selle vastu peaks laiem huvi olema.

Postimees.ee uurib täna, kuidas läheb järgmise aasta riigikogu valimiste valguses Eesti väikeerakondadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles