Tanel Talve puhub kodukülale elu sisse

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poiss, ära unusta – ma vaatan! Tanel Talve vanaema jälgib seinal rippuvailt piltidelt (jah, ka tsikli seljast), mida lapselaps kodus teeb ja kavatseb.
Poiss, ära unusta – ma vaatan! Tanel Talve vanaema jälgib seinal rippuvailt piltidelt (jah, ka tsikli seljast), mida lapselaps kodus teeb ja kavatseb. Foto: Toomas Tatar

Tuntud teleajakirjanikul on suured plaanid: ta tahab Kõrvemaa süles tukkuva väikese Voose küla suurelt Eesti, miks mitte kogu Euroopa turismikaardile kanda. Ja ise sinna paikseks jääda.

Tanel Talve (37) osutab käega Uuetoa talust veidi kõrgemale: «Vaata, sinna mäe otsa tahan ükskord ehitada päris oma kodu.» Vanaema Aureliet, kes tütrepoja tegemisi praeguse kodu seinal rippuvalt fotolt jälgib, rõõmustaks seesugune asjade käik kindlasti: piltidelt vaatab vastu elurõõmus ja ettevõtlik daam, kord mootorrattal, kord perega. Ent ühel külmal ööl põgenes ta paarsada meetrit eemal asunud kodutalust, et päästa end ja last küüditajate küüsist – abikaasa, heal järjel eesti talu perepea, jättis elu Siberi poole loksunud loomavagunis.

Uuetoa kunagisse rehetaresse ehitatud ühe pisikese toaga majake, mis sai järgnevateks kümnenditeks vanaema koduks, on südame külge kasvanud tervele Talvede perele. Taneli lapsepõlvesuved möödusid enesestmõistetavalt Voosel. Tema ema hooleks on ümbritsev aed, meespere ehk Tanel koos vendadega on maja sättinud kõigi mugavustega nüüdisaegseks elamuks. Endiste aegade hõngu ei hoia alal mitte ainult vanad fotod toaseintel, vaid ka kunagisest külaraamatukogust päästetud raamatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles