Pingviinil on alati eesõigus

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rännu ootel: patagoonia pingviinid käivad Patagoonia randadel poegi kasvatamas ja pesitsemas augustist aprillini, ja neid on palju.
Rännu ootel: patagoonia pingviinid käivad Patagoonia randadel poegi kasvatamas ja pesitsemas augustist aprillini, ja neid on palju. Foto: Jüri Saar

Maakera vastasküljel näeb loomariigi draamat. Ja tuhandete kaupa tegelasi, kes, nagu selgub, ei elagi seal, kus enamik arvab neid pesitsevat.

Eemal Buenos Airese paleedest, hoolitsetud parkidest, mootorivingustest tänavatest ja särtsakatest tangobaaridest on hoopis teistmoodi Argentina. Pisut vähem kui kahe lennutunni kaugusel sellest kolme miljoni elanikuga metropolist asub Valdese poolsaar, mille ainsas ja suurimas asulas on elanikke 400. See pindalalt poole võrra Saaremaad ületav maatükk veevaeses Patagoonias ei soosi põllundust.

Vähesed farmid estanciad on keskendunud lammaste ja hobuste karjatamisele, poolsaare keskel on soolajärved, mis on pakkunud võimalust soola kaevandamiseks, kuid kohalikele annavad tööd eeskätt turistid, kes sõidavad siia vaatlema vaalasid, merilõvide ja lonthüljeste kolooniaid ning patagoonia pingviine. Populaarne reisjuht Lonely Planet reklaamib, et lõunavaalasid võib hooajal olla siin tuhatkond. Pingviine on neil randadel pesitsemas kümneid ja sadu tuhandeid.

Just niisuguse loodusrikkuse tõttu on Valdese poolsaar kantud UNESCO nimekirja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles