Õpilasesindused soovivad õppetöö jätkumist Pääsküla gümnaasiumis

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pääsküla gümnaasium.
Pääsküla gümnaasium. Foto: Tairo Lutter

Nõmme Õpilasesinduste Liit koostöös Pääsküla Gümnaasiumi Õpilasesinduse ja Eesti Õpilasesinduste Liiduga esitas Tallinna linnavalitsusele järgmise pöördumise seoses linnavalitsuse korraldusega mitte avada järgmisel õppeaastal Pääsküla gümnaasiumis 10. klassi.


Oleme veendunud, et vaatamata Tallinna munitsipaalüldhariduskoolide võrgu korrastamise kavas välja toodule, peab Nõmmel püsima vähemalt kaks gümnaasiumi. Nõmme linnaosa on üha rohkem arenev ning peaks sama suunda jätkama ka haridusvaldkonnas.

Oleme häiritud, et Pääsküla gümnaasium pole siiani saanud lubatud remonti. See tekitab järjekordse põhjuse gümnaasiumi sulgemiseks. Leiame, et koolikeskkond peab olema atraktiivne nii õpilastele, õpetajatele kui ka lastevanematele, et tagada võimalikult head õpitulemused ja kõrgem õpimotivatsioon. Koolikeskkond peab olema õppurile meeldiv koht kuhu tulla. Seoses sellega peame äärmiselt oluliseks, et kool saaks kaualubatud remondi, nagu on tehtud teistes Nõmme koolides, mis seda vajanud on. Kooli välimus võib olla määravaks teguriks, miks lapsevanemad esimesest klassist saati oma võsukesi antud kooli õppima ei pane. See omakorda põhjustab väiksemaid klasside arve juba põhikoolis ja enamgi veel gümnaasiumiastmes.

Teistes Nõmme põhikoolides on algklassid ülerahvastatud, samas on Pääsküla gümnaasiumil pakkuda põhikooli õppuritele kohti. See näitab, et eelistatakse ilusat koolimaja ja paremat füüsilist õppekeskkonda. Samuti võib märkida, et Nõmme elanikud soovivad, et nende lapsed õpiksid Nõmmel ning seetõttu on mõne aasta pärast oodata ka suurt tungi Nõmmel töötavatesse gümnaasiumitesse. Üks gümnaasium ei suuda seda pakkuda ning paljud õpilased on sunnitud minema õppima mujale koolidesse.

Kahetsusega märgime, et Pääsküla gümnaasiumi maine on põhjusteta halb ning seda põhjustavad nii kooli välimus kui ka kuulujutud. Tegelikkuses on Pääsküla gümnaasium järjest arenenud ja suudab pakkuda samaväärset haridust teiste gümnaasiumidega.

Võttes arvesse Nõmme linnaosa suurust, Nõmmel elavate kooliealiste laste arvu kasvu ning kooli olukorda tervikuna, oleme seisukohal, et gümnaasiumiaste peab Pääsküla gümnaasiumis igal juhul säilima. Usume, et otsus 2014/2015 sügisel 10. klasse mitte avada on algus gümnaasiumiastme sulgemisele, mitte gümnaasiumiastme vaheaasta, milleks seda on nimetatud — sellega ei saa me leppida.

Sügisel gümnaasiumiosa mitte avamise otsusega on Pääsküla gümnaasiumit koheldud ebaõiglaselt. Avaldus gümnaasiumiastme avamiseks arvestusega, et ühes klassis õpib vähemalt 30 õpilast, sai esitatud tähtaegselt, kuid mingil põhjusel seda ei arvestatud ega põhjendatud.

Otsus langetati võtmata arvesse gümnaasiumis õppijate arvu eelnevatel aastatel. Kui võrrelda neid õpilaste arve koolidega, kes on saanud loa sügisel avada 30 õpilasega 10. klass, siis nende koolide seas on mitmeid koole, kus praegugi õpib gümnaasiumiosas vähem õpilasi kui Pääsküla gümnaasiumis. Oleme veendunud, et kool oleks selle tingimuse täitnud igal juhul ning vajalike õpilaste arv oleks täis saanud. Ka oli Pääsküla gümnaasium nendest koolidest ainus, kus ei lubatud 10. klasse sügisel avada vaatamata asjaolule, et käesoleval aastal avati kaks 10. klassi. Enamikes teistes samasse olukorda sattunud koolides, ei avatud 10. klasse juba käesoleval aastal.

Leiame ka, et sellistest otsusest nii lühiajaline etteteatamine ja viis ei ole kohane sellesse puudutatud isikute suhtes. Info 10. klasside mitteavamise kohta oleks pidanud avalikuks tulema juba sügisel, kui avaldusi menetleti. See oleks andnud võimaluse ka praegustele põhikooli lõpetajatel ning õpetajatel toimuvaga kohaneda mõistliku aja jooksul, mitte loetud nädalad enne katsete toimumist teistes koolides.

Juhime tähelepanu, et läbi aastate on Pääsküla gümnaasiumisse astunud ka õpiraskustega noori teistest koolidest, kes just sealsete õpetajate toega on hakanud haridust paremini väärtustama ning hindama. Lisaks on Pääsküla gümnaasium määratud kodukooliks nende Saue vallas elavate gümnasistide jaoks, keda kodulähedased koolid ära ei mahuta.

Sellest tulenevalt Julgustame Tallinna linnavalitsust avama Pääsküla gümnaasiumis 10. klassi 2014/2015 õppeaastal ja ka edaspidi, arvestusega, et seal õpiks vähemalt 30 õpilast. Leiame, et Pääsküla gümnaasiumi remont on hädavajalik, et tõuseks kooli täituvus, paraneks õppeedukus, õpimotivatsioon ning antava hariduse kvaliteet. Sealjuures kasvab ka kooli jätkusuutlikkus. Soovime väga, et Nõmme linnaosas jätkaks vähemalt kaks gümnaasiumiharidust pakkuvat munitsipaalüldhariduskooli.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles