Eestist mindi Süüriasse sõdima

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljavõte kaitsepolitsei aastaraamatust.
Väljavõte kaitsepolitsei aastaraamatust. Foto: Toomas Tatar

Kaitsepolitsei aastaraamatu andmetel lahkusid mõned Eesti moslemikogukonna liikmed mullu Eestist Süüriasse, et sõdida Süüria presidendi Bashar al-Assadi vägede vastu. Lisaks on mitmed ilmutanud huvi džihaadis osaleda.

Kaitsepolitsei ei avalda, kas tegu on Eesti kodanikega või siin resideerinutega ning kas nende hulgas oli ka konvertiite ehk usu omaks võtnud eestlasi. Eesti moslemikogukond koosneb valdavalt aseritest ja tatarlastest.

Kapo peadirektori Arnold Sinisalu sõnul on Euroopast Süüriasse sõdima läinud sadu moslemeid ning kõikjal läänes peetakse neid naasmise korral ohuks sisejulgeolekule. «Paljud Süürias võitlemas käinud inimesed on mingis mõttes ajupestud. Nende suhtumine põhiõigustesse ja demokraatiasse lähtub fundamentalistlikust islamist ja nad kujutavad endast tulevikus kindlasti ohtu. Seda näiteks juhul, kui nad peaksid leidma, et lääs ei tee midagi, et Süüria režiim kukutada,» kirjeldas Sinisalu. «See võib ajendada neid hilisemas elus ründama Euroopat kõige laiemas tähenduses ja karta võib, et see võib olla probleemiks ka Eestis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles