Islamistlik Fethullah Güleni Liikumine on Eestis aktiveerunud

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitsepolitsei andmetel on Eestis alates 2010. aastast aktiveerunud Türgi päritolu, vastuolulise kuulsusega islamiorganisatsiooni Fethullah Güleni Liikumise (FGL) tegevus. Kaitsepolitsei aastaraamatu väitel on tegu kinnise organisatsiooniga, kus väljareklaamitava religioonidevahelise dialoogi, äripartnerluse ja kultuuri edendamise varjus tegeletakse peamiselt oma islamiõpetuse levitamise, uute liikmete värbamise ja organisatsiooni toimimiseks vajalike ressursside hankimisega.

FGLi tegevus välisriikides seisneb esialgu positsioonide loomises äri- , kultuuri- , haridus- ja poliitilise eliidi seas. Kui on loodud hästi toimivad ja tulusad sidemed, siis tavaliselt nõutakse toetust FGLi kooli rajamiseks konkreetses riigis.

Tallinnas avati FGLi suursponsori Baklavacı Güllüoğlu tütarettevõte ning asutati ühendus EESTÜRK. Igal aastal korraldatakse siin türgi keele olümpiaade ning vastuvõtte ärieliidile ning avaliku elu tegelastele Türgis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles