Sotsiaalministeeriumi kantsleri valimine venib

Katariina Krjutškova
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kruuse.
Urmas Kruuse. Foto: Peeter Langovits

Uued ministrid pole leidnud sotsiaalministeeriumile uut kantslerit, eelmise kantsleri Marelle Erlenheimi ametiaeg aga lõppes märtsis.

Vahetult enne viimase valitsuse vahetust väitis toonane sotsiaalminister Taavi Rõivas Postimehele, et soovib kantslerina näha terviseameti peadirektorit Tiiu Arot. Ministeeriumi ametlik seisukoht oli, et uue kantsleri otsinguks konkurssi ei tehta.

Eile teatas Aro, et loobus kandideerimast juba paar nädalat tagasi. Tema sõnul polnud uued ministrid – Urmas Kruuse ja Helmen Kütt – ümbermõtlemise põhjuseks.

«Sinna on vaja nooremat ja tragimat. Seal on piisavalt palju tööd ja rabelemist. Lisaks uus olukord. Ma pole enam selles eas, et nii suuri väljakutseid vastu võtta,» lausus Aro ja rõhutas, et tema otsus oli sügavalt isiklik.

Väidetavalt on üheks kandidaadiks olnud 14 aastat majandusministeeriumi kantslerina töötanud Marika Priske, kuid ta lükkas selle ümber. «Minu poole pole keegi sellise pakkumisega pöördunud ja ma ei osale konkursil, kui see peakski olema korraldatud,» teatas ta.

Tervise- ja tööminister Kruuse väitis Priske võimalikust kandidatuurist rääkides: «Ma ei kommenteeri, sest ma ei tea, kui avalik info see on.» Teemat avades lisas Kruuse, et tippjuhtide hulk antud valdkonnas on tagasihoidlik.

Kui kantsleri ametikohale avalikku konkurssi ei korraldata, esitab kaheksaliikmeline tippjuhtide kompetentsikeskus ministrile vähemalt kaks kantslerikandidaati. Praeguseks on need esitatud ning Kruuse sõnul on täna ühega ka kohtumine. Sellel kohtumisel aga Kruuse sõnul lõplikku otsust kindlasti ei tehta. «Ma arvan, et kohtume veel paljude kandidaatidega, mitte ainult nendega, kes on ette antud,» märkis ta.

Kui minister soovib kantsleriks nimetada enda valitud kandidaati, tuleb tal see taas kooskõlastada tippjuhtide valikukomisjoniga ning alles seejärel saab valitsus kantsleri ametisse nimetada. Kantsleri nimi saab avalikuks, kui ministrid esitavad selle valitsusele. Enne kandidaatide kohta infot ei jagata.

Kruuse sõnul võivad ministrid seaduse järgi kantslerit valida veel kuni pool aastat. Praegu jätkab kantsleri ülesannetes sotsiaalministeeriumi õigusala juht Helen Tralla.

Kantslereid valivad

•    Heiki Loot, riigisekretär – komisjoni esimees

•    Veiko Tali, rahandusministeeriumi kantsler – komisjoni aseesimees

•    Eve Limbach-Pirn, tippjuhtide kompetentsikeskuse juhataja – komisjoni sekretär

•    Ants Noot, põllumajandusministeeriumi kantsler

•    Nele Parrest, õiguskantsleri asetäitja-nõunik

•    Ines Metsalu, riigikontrolli peakontrolör

•    Riina Varts, personalijuhtimise tunnustatud ekspert

Allikas: vabariigi valitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles