Väike pump südamel päästab noore naise

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arno Ruusalepa laual on südame makett – märk sellest, et tegemist on kardiokirurgiga. Viie päeva eest paigaldas Ruusalepp patsiendi südame külge selle vasakut vatsakest toetava seadme.
Arno Ruusalepa laual on südame makett – märk sellest, et tegemist on kardiokirurgiga. Viie päeva eest paigaldas Ruusalepp patsiendi südame külge selle vasakut vatsakest toetava seadme. Foto: Kristjan Teedema

Südamekirurg Arno Ruusalepp ja tema meeskond paigaldasid Tartus 11. aprillil patsiendile südame vasakut vatsakest toetava kehasisese seadme, mis aitab haigel tulevikus koju pere juurde naasta.

Niisugust lõikust, mille käigus kinnitatakse südamevatsakese külge väike pump koos väljavoolutorukesega, ei ole Eestis varem tehtud.

Operatsioon kestis kolm tundi. 35-aastane Lõuna-Eesti naine, kes aasta algusest saadik on üha süveneva südamepuudulikkuse tõttu vajanud haiglaravi, viibib praegu intensiivravipalatis ja taastub ootuspäraselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles