President Ilves osales rahvusvahelisel suurõppusel BALTOPS

Martti Kass
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves külastas sel kevadel ka kaitseväe suurõppust Kevadtorm.
President Toomas Hendrik Ilves külastas sel kevadel ka kaitseväe suurõppust Kevadtorm. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

President Toomas Hendrik Ilves osales täna rahvusvahelisel suurõppusel BALTOPS ning jälgis Eesti ja Ameerika Ühendriikide sõjaväelaste maabumisharjutust Hara lahelt.

«Mul on heameel tervitada kõiki Läänemere suurimast mereväeõppusest osavõtjaid,» ütles president Ilves. «Õppuse BALTOPS teeb ajalooliseks ka asjaolu, et tegu pole mitte ainult suurima õppusega Läänemerel, vaid ühe pikemaajalise - kui mitte kõige pikemaajalise - traditsiooniga õppusega selles regioonis, mida on korraldatud juba 39 aastat.»

Eesti riigipea sõnul on BALTOPS hea näide, kuidas Külma sõja aegsed NATO-le omased kaitsetraditsioonid on õnnestunud edukalt ümber kujundada nii, et nad sobivad tänapäevastesse julgeolekuoludesse.

«Kes osanuks veel kahekümne aasta eest aimata, et Eesti ja Ühendriikide üksused korraldavad Eesti põhjarannikul ühise dessandi,» sõnas president Ilves.

Mereväeõppusel BALTOPS osalevad USA ja Läänemere äärsed riigid, kokku 12 maad. Õppuse raames viiakse sel aastal esmakordselt läbi maabumis- ja liitlasvägede vastuvõtuharjutused Eestis ja Lätis. BALTOPSi Eesti faasis osaleb pea 1500 kaitseväelast Eestist, Ameerika Ühendriikidest ning NATO staapidest.

Tänase harjutuse käigus maabus USA mereväe laevalt Gunston Hall amfiibsõidukitel Amtrak merejalaväelaste ja Kaitseliidu koondüksus rannikule Loksa sadama lähistel.

Maabumise käigus sooritasid ülelennu Poola õhujõudude hävitajad MIG-29, kes teostavad praegu Balti riikide õhuturvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles