Uuemad Pella paadid on tunduvalt ohutumad

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunudreedene traagiline paadiõnnetus Tamula järvel ning teisipäeval Tahkurannas ümber läinud kalameeste paat on taas tekitanud küsimuse, kas Pella paadid on teistest ohtlikumad. Veeteede ameti kinnitusel sõltub nende ohutus tootmise ajast.

«Iga veesõidukiga veeleminek kujutab endast ohtu,» märkis päästeameti kommunikatsiooniosakonna ekspert Arne Kailas. Põhjusi, miks paatidega ümber minnakse, on palju.

«Ainult püstitõusmine kindlasti ei ole otseselt põhjuseks, kuid soodustab seda. Üldjuhul on peamised faktorid järsud liigutused ja paadis kohtade vahetused, mis niigi ebastabiilse paadi kõikuma löövad,» selgitas Kailas. «Inimese refleks on kõikumisele automaatselt sooritada vastuliigutus, et olukorda stabiliseerida, kuid kuna vastuliigutus on reflektoorne, siis seda energiat ei suudeta kontrollida.  See toob kaasa paadi ümbermineku.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles