Riigikogu keskerakondlased andsid müügimaksu kaotamisele turmtuld

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: : kollaaž Katri Karing / Elmo Riig

Riigikogu saatis täna teisele lugemisele kohalike maksude seaduse muutmise seaduse eelnõu, mis kustutaks uuest aastast kohalike maksude nimekirjast müügimaksu ja paadimaksu. Ettearvatult sai eelnõu riigikogu keskerakondlastelt palju kriitikat.


Eelnõu riigikogu ees tutvustanud Isamaa- ja Res Publica fraktsiooni liige Margus Tsahkna rääkis, et  müügimaks on segaselt kehtestatud ja selle adressaat ei tea, kui palju ja mille pealt peab maksu tasuma. Tema kinnitusel peab kodanike huvide eest seisma ja seda see eelnõu ka tagab.

Palju arusaamatusi on algataja väitel ka paadimaksu rakendamisel. Algatajad kinnitavad, et selge ja lihtsa ettevõtluskeskkonna tagamine on riigi ülesanne, ning olukorras, kus omavalitsuse tegevus halvendab kogu riigi ettevõtluskeskkonda ning tarbijate olukorda, peab riik sekkuma.

Eelnõu vastu olnud keskerakondlased uurisid, mida on eelnõu kohta öelnud linnade liit ja maaomavalitsuste liit ja millised on maksude kaotamise mõjud. Sooviti teada, millal taastatakse Tallinnalt ära võetud tulubaas?

Eelnõu nimetati lapsikuks ja rumalaks ning tunti huvi, miks selline lapsik seadus tehti? Tsahkna hinnangul on kiuslik hoopis see, mida teeb Tallinn, kes ei kärbi poliitpropagandalt ja püüab seda raha maksumaksja taskutest.

Inara Luigase hinnangul oleks võinud omavalitsustele hoopis appi minna ja seadust selgemaks muuta. Selle asemel minnakse hoopis lapsiku maksude nimekirjast kustutamise teed.

Kadri Simson nentis, et kohalikke makse kehtestatakse seepärast, et riik pani omavalitsused raskesse seisu. Kui tulubaas tagasi antakse, siis saaks tema sõnul rahuliku südamega selle poolt ka hääletada.

Evelyn Sepp meenutas paarinädalase etteteatamisega käibemaksu tõusu ning päris, milliseid maksustruktuuri muudatusi omavalitsustele ette nähakse, et tulud ei sõltuks ainult riigist? Tsahkna viitas vastates, et kaovad ainult müügimaks ja paadimaks. Teised maksud jäävad.

Tsahkna ei osanud öelda, kui palju Tallinn valitsevas segaduses üldse maksu koguda suudab.

Kuna arutelu riigikogus käis peamiselt Tallinna näitel, siis sotsiaaldemokraat Eiki Nestor ei olnud rahul, et riigikogu istungi ajal toimub Tallinna volikogu istung.

Riigikogu rahanduskomisjoni seisukohti tutvustanud komisjoni esimees Taavi Rõivas nentis, et komisjoni õhkkond oli eelnõu arutelul sarnane täna riigikogus toimuvale. Tema sõnul uuriti eelnõu algatajailt, miks just need kaks maksu kustutatakse, miks mitte teisi. Rõivas ütles, et algatajad jäävad kahe nimetatud maksu piiresse, kuna need kaks on praktikas muutunud maksumaksjate jaoks suurt segadust tekitavaks.

Teine teema oli komisjonis müügimaksu mõju kaupmeestele, kuna halduskoormuse kasvuga avaldab ta suurt mõju. Rõivas viitas täiendavale administreerimisele ja raskesti loetavatele erisustele.

Eelnõu hääletamine võiks tema hinnangul toimuda septembris. Eelnõu toetas seitse rahanduskomisjoni liiget ja vastu oli viis. Komisjon otsustas muudatusettepanekute esitamise tähtajaks määrata 1. juuli.

Rein Ratas uuris Rõivaselt eelnõu mõju õiguskindlusele. Rõivas leidis, et õiguskindlus sellest otsusest hoopis suureneb, sest kui müügimaks ei jää ainult omavalitsuse piiresse, siis selle olukorra lõpetamine suurendab kindlust kogu Eestis. Ratas täpsustas hiljem, et tema pidas õiguskindluse all silmas siiski seda, et seadused püsivad, mitte ei muutu tuulelippudena.

Lembit Kaljuvee ei taibanud, kuidas saavad head olla riigi kehtestatud maksud ja halvad omavalitsuste maksud? Rõivas vastas, et need ei ole võrreldavad. Müügimaks ja paadimaks on tema sõnul oma tegemata töö katteks tehtud otsused, mis aga avaldavad mõju kogu Eestile. Ta lisas, et ei ole isiklikult kohalike maksude vastu, aga kui ta oleks linnavolikogu liige, siis oleks ta nende maksude vastu hääletanud, kuna ei pea mõistlikuks eelarvepoliitikat, mille järgi esmalt suurendatakse kulusid ja siis vaadatakse üle tulude pool.

Peagi sotsidega liituv Jaanus Marrandi uuris, et kas pole eelnõu puhul tegemist kättemaksuga Tallinnale? Rõivas seda meelt ei olnud, tema meelest on hoopis müügimaks kättemaks kogu Eestile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles