Galerii: kaitseliitlased ja merejalaväelased maabusid Loksa rannale

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul maabus kaitseväe ja Ameerika Ühendriikide merejalaväe ühisõppuse Baltops raames Hara lahelt Loksa sadama lähistele rannikule merejalaväelaste ja Kaitseliidu koondüksus.

Kell 9 hommikul alanud harjutuse käigus maabus koondüksus Loksa randa USA mereväe laevalt Gunston Hall amfiibsõidukitel Amtrak.

Üritust olid Eesti poolelt teiste seas jälgimas president Toomas Hendrik Ilves, kaitseväe juhataja Ants Laaneots ja kaitseminister Jaak Aaviksoo, eraldi aladelt said riigikaitsjate tegevust jälgida ka pealtvaatajad.

Baltops on Läänemere suurim mereväeõppus, kus osalevad USA ja Läänemere äärsed riigid. Õppuse raames viiakse sel aastal esmakordselt läbi maabumis- ja liitlasvägede vastuvõtuharjutused Eestis ja Lätis.

Õppuse Eesti osa algas 7. juunil miinitõrjeoperatsiooniga Hara lahel, et kindlustada merejalaväelaste ja kaitseliitlaste turvaline maabumine 15. juunil. Miinitõrjeoperatsiooni käigus on seni leitud üheksa miini, millest seitse on kahjutuks tehtud.

Samal ajal harjutas 500 USA merejalaväelast koos Scoutspataljoniga kaitseväe keskpolügoonil taktikalisi oskusi ning viis läbi laskeharjutusi.

Õppuse stsenaariumi kohaselt on maabunud üksuste ülesanne 17.-18. juunini korraldatava väliõppuse käigus puhastada ala vaenulikust tegevusest ja luua tingimused humanitaarabi turvaliseks toomiseks konfliktipiirkonda.

Baltopsi Eesti faasis osaleb pea 1500 kaitseväelast Eestist, Ameerika Ühendriikidest ning NATO staapidest. Kokku osaleb õppusel ligi 3000 sõjaväelast 12 riigist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles