Nestor: müügimaksu üle tuleks vaielda Tallinna volikogus

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor
Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor Foto: Peeter Langovits

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor rääkis tänasel müügimaksu ja paadimaksu kaotava seadusemuudatuse arutelul riigikogus, et eelnõu puhul on tegemist puhtakujulise poliitpropagandaga, mis on suunatud järgmistele valimistele.


Propagandaks teeb ta Nestori hinnangul asjaolu, et ta esitati samal kuupäeval, kui Tallinnas kohalik maks kehtima hakkas. «Sest vaadake, hinnatõusust ju tallinlased aru ei ole saanud, ja järsku olekski kõigil meelest ära läinud. Nüüd oli vaja seda kindlasti meelde tuletada ja seda ka valjuhäälselt tehti,» ütles Nestor.

Ta märkis, et eelnõu seletuskiri ja eelnõu sisuline põhjendus ei lähe omavahel kokku, kuna sisulise põhjendusena räägitakse sellest, kuidas Tallinna linn raha kasutab. «Kriitikutel on ka õigus, sellepärast et Tallinna linn on aastate jooksul tegelnud teistsuguse, omamoodi poliitpropagandaga, ehitanud nagu teist riiki veel siia linna juurde sellele riigile. Selles mõttes kõik need märkused, alates küttepuudest ja kartulitest, on ju õiged.»

Nestori sõnul on omavalitsustel on õigused ja kohustused ja kui õigusi kärbitakse, siis küsib riigikohus, et kas ka kohustusi maha võeti? «Neid kohustusi keegi maha ei ole võtnud. Riigikohus vaatab õiguste ja kohustuste tasakaalu, mis selle seadusega muutus. Sealt tuleb teine põhiseaduslik vaidlus,» leidis Nestor.

Müügimaks, paadimaks ja see, kuidas eelarveraha kasutada, on Nestori hinnangul Tallinna volikogu vaidlus, mida peabki vaidlema Tallinna volikogus. «Mina oleksin hääletanud ka selle müügimaksu vastu Tallinna volikogus, aga siin ma ei tule koos pinginaaber Kalev Kotkasega esitama kohalike maksude eelnõu, kui Emmaste vallavolikogu kehtestab loomapidamismaksu. See on minu meelest lubamatu,» ütles Nestor.

Ta lisas, et sellist eelnõu küll ei oleks oodanud 2011. aasta suvel. «Selle üle oleks võinud vaielda aasta varem, aasta hiljem, millal iganes, aga mitte sellel kuupäeval, kus meil peab olema kõigil selge, mis on valitsussektori ja kogu avaliku sektori tulud ja kulud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles