Viimsi samasooliste pere sai ka ringkonnakohtus õiguse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksuaalvähemuste loosung
Seksuaalvähemuste loosung Foto: Peeter Langovits

Tallinna ringkonnakohus otsustas täna jõusse jätta halduskohtu otsuse, mille kohaselt tegutses Viimsi vallavalitsus õigusvastaselt, kui keeldus lesbipere lastele sõidu ja laste koolitoidu toetuse andmisest.

«Kohtuotsuse lõppjäreldus oli minu jaoks ette teada, seda olen ma kinnitanud juba varasemalt korduvalt,» märkis lesbide esindaja Reimo Mets.

«Viimsi vald on ära unustanud, et Eesti on Euroopa Liidu liikmesriik ja seda juba viimased kuus aastat. Taolised otseselt diskrimineerimisele viitavad otsused on aga kahetsusväärsed ja vallavalitsus ei peaks 4000 krooni nimel hakkama oma valla elanikke ja maksumaksjaid taga kiusama, see ei ole ühegi kohaliku omavalitsuse puhul aktsepteeritav,» sõnas Mets.

«Loomulikult võib Viimsi vald väita, et nad ei diskrimineeri ja nad seisavad üldise perekonna liikme staatuse määramise eest ehk et soovivad olla justkui Eesti esimene lipulaev ja näidata ka riigikogule, et nemad on paremad seaduse kirjutajad kui riigikogu, kuid see kõik on üks hale vale, sest kui Viimsi vald soovinuks seista oma valla kodaniku õiguste eest ning määrata perekonnaliikme staatus kindlaks, siis ei oleks nad pidanud olemasolevat määrust mitte muutma, vaid jätma selle selliseks nagu see oli,» ütles Mets.

Metsa sõnul tegid nad praegusel juhul aga vastupidi ning muutsid justnimelt perekonnaliikme staatust ja selle tegevusega ei kaitse nad enam lesbisid, vaid vastupidi laveerivad oma vallakodanike õiguste ja huvidega ning käänavad seadust selliseks, nagu neile sobiv on. «Justnimelt see ongi põhjus miks on tegemist otsese diskrimineerimisega ja miks ka kohtusse pöörduti,» lisas Mets.

Viimsi vallavalitsus on valmis antud otsuse edasi kaebama riigikohtusse. Metsa hinnangul on riigikohtusse minek Viimsi vallavalitsuse õigus, kuid ta on veendumusel, et ka riigikohtust ei tule teistsugust otsust kui see, mis kahe esimese astme kohus on otsustanud, seda enam, et vallavalitsus on tegelikkuses ju oma süüd tunnistanud, kui andis lastele sõidusoodustused kätte.

«Seega jääb kohati arusaamatuks, mille üle võitlus käib, kuid kohtusse pöördumise kaebeõigus on igaühel. Paraku on kohtuskäimine kulukas mõlemale osapoolele, tänase otsuse alusel jäid menetluskulud kõik vallavalitsuse kanda – kokku 39 100 krooni,» ütles Mets.

«Kohus viitab oma otsuses ka faktile, et kahjuhüvitamise nõudeõigust ei ole täna veel lesbide poolt rakendatud, kuid kahtlemata kaalume selles osas nõude esitamist Viimsi vallavalitsuse vastu, sest mitte ükski kodanik ei peaks saama selliselt «jooksutatud» ühe või teise ametiasutuse vahet,» märkis Mets.

«Mul on siiralt heameel, et mul on kliendid, kes on otsustanud seista oma õiguste eest, sest mitte keegi teine ei seisa teie õiguste eest, kui te ise seda ei tee,» lisas Mets.

Tegemist on esimese seksuaalvähemuste perekondi kaitsva sotsiaalseid garantiisid andva kohtuotsusega Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles