Juhtkiri: uue võimu popp algus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Värske Emori uuringu järgi on Eesti suurima toetusega erakonnaks kerkinud sotsid, kellele järgneb Reformierakond. Keskerakond on populaarsuse selgest vähenemisest hoolimata kolmas ning reitingut parandanud IRL parlamendiparteide seas neljas.

Ülearu põhjapanevaid järeldusi erakondade ühe kuu reitingukõikumiste järgi teha pole mõtet, ent hetkesuunda näitavad arvud siiski. Sotside ning ka Reformierakonna tõusuvektori taga on ilmselgelt uue, Taavi Rõivase valitsuse ametisseastumine. Uued nimed, värsked näod, koalitsioonileppesse kirjutatud lubadus suurendada toetusi ning riigitöötajate palku. Mis siin rahvale meeldima ei peaks? Vastasrinda kukkunud IRLi kriitika rajaneb aga eelarverealiteetide tumedamal poolel. See pole kõigis aspektides vaieldamatu ning nõuab igal juhul mõistmiseks süüvimist, mida tavavalija vaevalt ette võtab. Arvustamist on hõlbus kirjutada tähenärimise või kaotaja kiusliku urgitsemise arvele, ning sestap kihutavad  valitsuserakonnad esialgu populaarsuse tõusulainel.

SDE esimees, kaitseminister Sven Mikser ütles hiljuti Postimehe usutluses, et neile oleks jõukohane isegi valimisvõit järgmisel kevadel, ning partei praegune seis – 28-protsendiline toetus – ei too seda lootust vähemalt otsemaid taevast alla. Samas võib ka osutada, et sotside toetusnäitajad on olnud Emori küsitlustes ajuti veelgi paremad, ning seda isegi juhtudel, kui reitingu tagamaad on praegusest hoopis udusemad. Kõrgustele on aga järgnenud kõikumised. Loeme neid tibusid parem sügisel, kui käes on uue koalitsiooni argipäev ning parlamendivalimiste kampaania jõudnud etappi, kus sõber enam sõpra ei tunne. Uue koalitsiooni tegelik läbikatsumine tuleb ikkagi 2015. aasta eelarve tegemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles