Tunnustuspäev kunstinäituse ja jooksuga

, kaptenmajor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjamuuseum.
Sõjamuuseum. Foto: Priit Simson

Veteranipäeval soovime sütitada inimestes patriotismi ja meeles pidada kõiki sõjalistes operatsioonides osalenuid, eriti neid, kes on andnud Eesti riigikaitse eest oma elu või tervise.

Homme päikeseloojangul toimub Pirita rannapromenaadil heategevuslik Sinilillejooks, kus saavad osaleda kõik huvilised. Samuti saab seal proovida vastavust kaitseväkke värbamise aluseks olevatele füüsilise ettevalmistuse tingimustele. Sinilillejooksul osalevad ka tuntud Eesti sportlased – laskesuusatajad Kauri Kõiv, Indrek Tobreluts ja Roland Lessing ning sõudjad Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä.

Märgilise tähendusega on Afganistanist Camp Bastionist toodud kõigile sõjalistes operatsioonides langenud Eesti kaitseväelastele pühendatud mälestusmärgi taasavamine ülehomme Paldiskis, kus toimub ka lahtiste uste päev.  

Kolmapäeval kell 12 toimub ka tavapärane jüripäeva jumalateenistus Püha Jüri kirikus Toris. Kirikus mälestatakse langenuid ja loetakse eestpalvus kõigi kaitseväelaste eest, kes on hetkel maailma erinevates lahingukolletes. Peapiiskop Andres Põder kutsub üles kõiki mälestama langenud kaitseväelasi ning võtma kaitseväe veteranid ja nende lähedased kirikute eestpalvesse.

Sama päeva õhtul on kõik oodatud Tallinna Vabaduse väljakule heategevuslikule kontserdile Veteranirock. Selle aasta esinejatest on The Sun käinud esinemas sõduritele Iraagis ja Metsatöll Afganistanis. Veteranirock on tasuta ja seal annetuste eest jagatavate sinilille-rinnamärkidest saadav tulu läheb kõnniroboti ostmiseks Ida-Tallinna keskhaigla taastusravikliinikule.

Veteranipäeva korraldamine on meeskonnatöö, millega tegeles suur hulk inimesi kaitseväest, kaitseministeeriumist ja mujalt. See on töö, millesse ootame ka aina suuremat ühiskonna panust.

Valitsuse heakskiidetud veteranipoliitikast oleme juhindunud kaitseväes juba pisut üle aasta. Tegelikult on valdkonnaga tegeletud tunduvalt kauem, sotsiaalsete tagatiste kaitseväeteenistuse seadusesse lisamise arutelud toimusid juba 1990. aastate esimesel poolel. Sõjalisele operatsioonile suunduvate ja sealt naasvate sõdurite abistamiseks loodi 2008. aasta alguses kaitseväes sotsiaalse ja psühholoogilise toetuse jaoskond.

Veteranipoliitika määratleb sõdurite abistamise meetmed sõjalisele operatsioonile suundumisel, seal olles ja sealt naastes ning aitab neil ühiskonda sulanduda. Meetmed on mõeldud tervema ja riigikaitsest lugupidavama ühiskonna kujunemiseks. Meie kõigi jaoks on oluline, et maailma kriisikolded ei mõjutaks meie riigi ja meie naabrite poliitilist palet ning kaitseväelased naaseksid valutult koju.

Avalikud üritused

22. aprillil

 TALLINN: kell 20.54 antakse start heategevuslikule kaitseväe ja Kaitseliidu veteranide Sinilillejooksule. Kõigile huvilistele avatud jooksu tulemusi arvestatakse kaitseväelastest osalejate puhul füüsiliste katsete tulemusena. (3.2-kilomeetrise jooksu start on Pirita teel Russalka juures ning finiš Pirita hotelli juures).

23. aprillil

 VIIMSI: Eesti Sõjamuuseumis näeb kunstnik Maarit Murka veteranidele ja kaitseväe rahvusvahelistele missioonidele pühendatud maalinäitust «Operatsioon» (Mõisa tee 1)

 PALDISKI: kell 9 avatakse Afganistanist Camp Bastioni sõjaväebaasist Eestisse toodud langenud sõdurite mälestusmärk. Mälestusmärgi avamise järel avab 1. jalaväebrigaad uksed kõigile huvilistele.

 TORI: kell 12 jüripäeva jumalateenistus Püha Jüri kirikus, millega mälestatakse langenud veterane. Õnnistatakse jürituld, süüdatakse laternad, mis lähetatakse haudadele ja vabadusvõitlejatega seotud mälestuspaikadele. Kiriku hoovis saab sõdurieinet.

 TALLINN: kell 21 veteranipäevale pühendatud kontsert Veteranirock, kus esinevad Metsatöll ja Tanel Padar & The Sun. (Vabaduse väljak, kontserti kannab üle ETV2).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles