Akadeemia Nordi järglane trügib juba hõivatud nišši

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents / Õhtuleht / kollaaz Katri Karing

Akadeemia Nordi ja Tallinna Ülikooli (TLÜ) ühinemisel sündinud õigusakadeemia soovib saada tipptegijaks rahvusvahelise ja Euroopa õiguse turunišis, mille on aga konkurendid juba hõivanud.

Akadeemia Nordi ehk 1. juulist TLÜ Õigusakadeemia rektor Rein Müllerson plaanib luua Tallinna rahvusvahelise ja Euroopa õiguse kompetentsikeskuse, et eristuda paremini Eesti-kesksest Tartu Ülikoolist.

Tema sõnul ei jääks TLÜ tulevaste õigustudengite kompetents siiski üksnes piire ületavaks, vaid nad saaksid hariduse, mis võimaldaks neil ka kodumaal juristidena tööd leida.

«Erinevalt Tartu Ülikooli rektorist usun ma, et konkurents on isegi väikeriigis vajalik. Muidu tuleb stagneerumine nagu Nõukogude Liidus,» lisas Müllerson.

Paraku ei avasta Müllerson sellega seni katmata nišši, sest nii rahvusvahelise kui Euroopa õiguse valdkonna on muud ülikoolid juba endale haaranud.

«Rahvusvaheline õigus on Lauri Mälksoo kaudu Tartus ja Euroopa õigus Jean Monnet’ tippkeskuse kaudu meil Tallinnas olemas,» kommenteeris Müllersoni kava Tallinna Tehnikaülikooli õiguse instituudi rektori kt Tanel Kerikmäe.

«Need alad on justkui võetud, seega ootaks neilt uut ja värskemat lahendust.»

Haridusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Mart Laidmetsa sõnul ei tee talle rõõmu see, kui Tallinna Ülikooli Õigusakadeemia loomisega peaks kaasnema olukord, kus ülikoolid hakkavad samas nišis teineteisega konkureerima.

«Eks see täiendavat dubleerimist tekitab, kui meil on üks õigusteaduskond veel juures, aga hetkel oli see Tartu Ülikooli nõukogu valik, kes ei soovinud (Akadeemia Nordiga – toim) koostööd teha.»

Laidmets ütles, et ministeerium ei soodusta kuidagi ülikoolide vahelist konkurentsi kitsastes valdkondades, ning lisas, et erinevad rektorid on talle kinnitanud, et üritatakse leida ikkagi oma, teiste poolt hõivamata nišid.

Tallinna Ülikool ja OÜ Eraakadeemia Nord sõlmisid eile lepingu, mille alusel luuakse Akadeemia Nord õigusteaduse õppekavade baasil TLÜ uus akadeemiline üksus – Tallinna Ülikooli Õigusakadeemia.

Samuti luuakse kõikidele Akadeemia Nord üliõpilastele võimalus oma õpingud lõpule viia TLÜs.

Enne seda pidas Nord läbirääkimisi Tartu Ülikooliga, kuid ei leidnud ühist keelt.

Loe intervjuud Rein Müllersoniga homsest Postimees.ee'st!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles