IRL algatas kooselu reguleerimiseks konkureeriva eelnõu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioon, mis ei toeta eelmisel nädalal 40 saadiku algatatud kooseluseaduse eelnõu, andis täna riigikogu menetlusse konkureeriva eelnõu, mis reguleeriks mehe ja naise kooselu perekonnaseaduses.

IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles eelnõu üle andes, et perekonnaseaduse muudatusega soovib fraktsioon õiguslikult reguleerida mitteabielulist kooselu, andes abielus mitteolevatele, ent püsivalt koos elavatele inimestele võimaluse kaitsta oma õigusi seoses kooselu käigus soetatud varaga.

Varasuhete reguleerimiseks soovib IRL lisada seadusesse eelduse, mille järgi on elukaaslased ehk faktilised abikaasad sõlminud püsiva kooselu ajaks seltsingulepingu. See peaks eelnõu seletuskirja kohaselt andma elukaaslastele kindluse, et kooselu käigus omandatud varale kohaldatakse seltsinguvara sätteid.

Samuti näeb eelnõu teatud juhtudel ette ülalpidamiskohustuse ka pärast kooselu lõppemist. Eelnõu kohaselt saab inimene nõuda oma endiselt elukaaslaselt ülalpidamist, kui ta kasvatab nende ühist last või kui ta ei suuda kas oma vanuse või terviseseisundi tõttu ise enda eest hoolitseda. Viimasel juhul saab ülalpidamist nõuda ainult siis, kui kooselu kestis vähemalt 10 aastat.

Reinsalu sõnul on eelnõu suunatud just nende õigussuhete määratlemisele, mis kaasnevad abieluna registreerimata püsiva kooseluga. «Meie hinnangul ei ole mõtet luua Eestis eraldi instituuti kooseluinstituudi näol abielu kõrvale, vaid reguleerida faktilisest kooselust tulenevaid suhteid ja nõrgema poole õiguste kaitset varalistes suhetes kehtiva perekonnaseaduse muudatuste paketiga,» ütles ta.

Eelmisel nädalal algatasid 40 Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Keskerakonna saadikut kooseluseaduse eelnõu, mis lubaks nii vastassoost kui samast soost inimestel oma kooselu ametlikult registreerida. Selleks peaksid elukaaslased sõlmima notari juures kooselulepingu, kus tuleks valida varasuhe ning saaks kokku leppida ka näiteks pärimise küsimustes. Lepingu sõlmimisega kohustuksid elukaaslased üksteist vastastikku ülal pidama ja toetama.

Kooselu õigusliku reguleerimise võimalusi asus justiitsministeerium analüüsima juba 2009. aastal. 2011. aasta mais juhtis ka õiguskantsler tähelepanu, et praegune õigusraamistik ei taga elukaaslaste õiguste kaitset ning olukord, kus on reguleerimata samasooliste inimeste kooselu, pole põhiseadusega kooskõlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles