Kinos Artis saab piiluda Mai Murdmaa loomingulisse maailma

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai Murdmaa filmis "Ballettmeister".
Mai Murdmaa filmis "Ballettmeister". Foto: kino.ee

Kinos Artis linastub Ruti Murusalu täispikk dokumentaalfilm «Ballettmeister», milles Eesti tuntumaid koreograafe Mai Murdmaa mõtestab tantsu olemust läbi oma elu ja loomingu.

Produktsioonifirmas Umberto Productions valminud film on kahe aasta vältel jäädvustatud rännak läbi rahvusvaheliselt tunnustatud koreograafi Mai Murdmaa loomingulise maailma. Murdmaa on teejuht käsitlemaks tantsu kui meediumit, mille läbi luua kunsti. «Ballettmeister» visualiseerib koreograafiat, kuid eelkõige mõtestab seda.

On tähelepanuväärne, et Murdmaa näol on tegemist loovisikuga, kelle jaoks Nõukogude raudne eesriie ei takistanud osalemist New Yorgi 20. sajandi lõpukümnendike legendaarses kunstielus. Erinevalt Murdmaast tegid mitmed samasuguse võimaluse saanud loomeinimesed otsuse Nõukogude Liitu mitte tagasi pöörduda. Tänaseks on toonane töö- ja sõpruskollektiiv mööda maailma laiali, ometi ei anna varasemad kontaktid ja novaatorlik looming konkurentsieelist tänases päevas, kus kunsti ja äri vahelised piirid on hägustunud.

Murdmaa looming ja eraelu on lahutamatu tervik. Üks ballettmeister, kaks erinevat ühiskonnakorda. Üks looming - sakraalne, müstiline, erootiline, esteetiline - kuid palju keerukaid aspekte teose viimiseks publikuni.

Murdmaa oli Eestis üks esimestest, kes murdis klassikalise balleti kaanoneid. Ta on töötanud Estonia teatris: 1956-1960 baleriinina, 1964-1973 ballettmeistrina ja 1974-2001 peaballettmeistrina. Ta on lavastanud USA-s, Ungaris, Soomes, Saksamaal, Venemaal, Ukrainas jne. Murdmaa loomingulist tegevust on tunnustatud 2001. aastal Valgetähe III klassi teenetemärgi ja 2011. aastal riikliku elutöö kultuuripreemiaga.

«Ideaal on kõrgemal kui mina. Täiust pole võimalik saavutada,» on Mai Murdmaa ise öelnud. Ometi on ta filmis täiuslikuks tantsu olemuse lahkajaks, valgustades rahvusvahelise balleti lavataguseid ja avades koreograafi elustiili privaatseid nüansse.

«Ballettmeister»  on režissöör Ruti Murusalu kolmas Eesti tantsumaailma kaardistamist jätkav dokumentaalfilm.  Filmi stsenaristiks on Marje Len Murusalu, operaatoriks Erik Norkroos ning originaalse filmimuusika kirjutas filmile Mai vanem poeg Rainer Jancis. Filmi produtsendid on Priit Vaher ja Erik Norkroos.

«Ballettmeister» Tallinnas ja mujal Eestis:

18-25. aprillil jätkub «Ballettmeister» kinos Artis Tallinnas. 25. aprillil toimuval seansil kohtuvad vaatajatega režissöör Ruti Murusalu ja filmi kangelanna Mai Murdmaa.

21. aprillil kell 20.00 Tallinna Tehnikaülikooli Kinos (TTÜ Kino). Vaatajatega kohtuvad režissöör Ruti Murusalu ja operaator Erik Norkroos

21. ja 23. aprillil kell 18.00 Võru Kandles. 21. kohtub vaatajatega stsenarist Marje- Len Murusalu, 23. kohtub režissöör Ruti Murusalu

22. aprillil kell 18.00 Värska Kultuurikeskuses

22. aprillil kell 19.00 Pärnu Endla Suures saalis. Vaatajatega kohtub produtsent Priit Vaher (20 eesti, poola, saksa, soome, ukraina ja USA filmi kunstnik (Karikakramäng, Ideaalmaastik, Arabella, Ainult hulludele, Keskearõõmud jne.)

22. aprillil kell 19.99 Tartu Elektriteatris. Kohtuvad vaatajatega Vanemuise balletiinimesed ja filmi operaator Erik Norkroos

22. aprillil kell 18.00 Rakvere Reaalgümnaasiumi Põrandaaluses Kinos

23. aprillil kell 17, 18 ja 19 Märjamaa kinos Helk

23. aprillil kell Kuressaaare Linnateatris

25. aprillil kell 19.00 Sargvere mõisas Järvamaal. Vaatajatega kohtuvad režissöör Ruti Murusalu ja operaator Erik Norkroos

29. aprillil kell 18.00 Paide Kultuurikeskuses. Vaatajatega kohtub produtsent Priit Vaher

2. mail linastub film Kärdla Kultuurikeskuse kinosaalis. Vaatajatega kohtub filmi kangelane Mai Murdmaa

4. mail kell 19.00 Haapsalu Kultuurikeskus

9. mail kell 18.00 Jõhvi kinos Amadeus. Vaatajatega kohtub produtsent Priit Vaher

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles