Hardo Pajula: nuta enda pärast, Argentina!

Hardo Pajula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula
Hardo Pajula Foto: Postimees.ee

«Sa vedasid oma rahvast alt, Evita!» lõõritab Antonio Banderase kehastatud Che Alan Parkeri mängufilmis «Evita». Che laulus on oma iva – Argentina rahva vaimse liidri tiitlit hoidnud tarmuka presidendiproua spirituaalsus väljendus eelkõige ta enda peale kulutatud obstsöönsetes summades.

«Sotsiaalabiks kulutatavate summade üle arvepidamine on kapitalistlik nonsenss,» on proua Perón meile ise teatanud, «ma lihtsalt kulutan vaeste peale raha. Ma ei või selle lugemiseks aega kulutada.» Eva Peróni biograafia «Naine piitsaga» autor Mary Main kinnitab, et Evita heategevusfondis raamatupidamise peale aega ei kulutatud, ent näeb tolle praktika taga sootuks õelamaid motiive. Mary Maini sõnul oli oma hiilgeajal 14 000 inimesele tööd pakkunud sihtasutuse tegelik eesmärk riigi raha nihverdamine Perónide arvelduskontodele Šveitsi pankades. Kui nii, siis on Che’l nurisemiseks põhjust küll.

Kummatigi on asi nii, et ükskõik kui palju Evita ka riigi raha oma mürri, kulla ja karra peale poleks kulutanud, pole tema poolt Argentina rahvale tekitatud kahju võrreldav Juan Peróni enda poliitilise pärandiga. Argentina viimase 80 aasta majanduslik ja poliitiline ajalugu on kohutavate ebaõnnestumiste ajalugu, ja kuigi kogu süü kindral Peróni õlgadele asetada oleks ebaõiglane, on Evita mehel selles siiski suurem roll kui kellelgi teisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles