Leedus seisavad ees igavad presidendivalimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brüsselis tuntud endist eelarvevolinikku Dalia Grybauskaitėt on seostatud ka Euroopa Liidu kõrgete ametikohtadega.
Brüsselis tuntud endist eelarvevolinikku Dalia Grybauskaitėt on seostatud ka Euroopa Liidu kõrgete ametikohtadega. Foto: AFP/SCANPIX

Ametisolev riigipea Dalia Grybauskaitė ei jäta teistele kandidaatidele võimalust.

Leedus toimuvad 11. mail presidendivalimised, mis on ühed taasiseseisvumisaja igavamad. On vähe leedulasi, kes usuvad, et riigi liidrina ei jätka praegune president, alates ametisse astumisest 2009. aastal poliitikute popu­laarsustabeleid juhtinud Dalia Grybauskaitė.

Ainus intriig seisneb selles, kas uue riigipea väljaselgitamiseks läheb vaja ka teist valimisvooru, ja kui jah, siis kes lõppvoorus kandideerivad. Teise hääletusvooru toimumine sõltub 11. mai esimese hääletusvooru tulemustest. Kui ükski kandidaat ei kogu vähemalt 50 protsenti häältest, tuleb Leedu seaduste järgi korraldada kahe nädala pärast teine voor. Kui see juhtub, toimuks teine valimisvoor koos Euroopa Parlamendi valimistega 25. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles