Nestor: seni pole tööaja lühendamine tööpuudust vähendada aidanud

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor
Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatide riigikogu fraktsiooni juht Eiki Nestor ütles, et töönädala võimalik lühendamine võimaldab teha tootlikumat tööd ning maksta kõrgemat palka.


Riigikogu roheliste fraktsiooni meelest aitaks lühem töönädal kompenseerida hilisemat pensionile mineku iga. Eiki Nestori sõnul on pensioniea tõstmise eelduseks pensionieas elatud aastate arvu kasv ning töönädala pikkusega seos otseselt puudub. «See aga ei tähenda, et tööaja lühendamise teemaga tegelema ei peaks. Siiani pole tööaja lühendamine andnud loodetud tulemust ka tööpuuduse vähendamisel. See mõju on kas jäänud äärmiselt lühiajaliseks või vähendanud tööpuudust üksikutes tootmisharudes,» märkis Nestor.

Kindlasti on tema hinnangul aga tööaja lühendamisel mõju väga olulisele näitajale majanduses ja see on töö tootlikkus. Kuidas teha tootlikumat tööd ja maksta selle eest kõrgemaid palku, on aga Eesti majanduse arengu seisukohalt kõige olulisem küsimus. «Nii et tootlikuma töö ja kõrgemate palkade nimel ei tohiks tööaja lühendamist kui suurust, saata mitte mingil juhul «palmi alla»,» sõnas Nestor.

Ta ütles, et Eesti majanduse senisest efektiivsemale rajale suunamisel palju rohkem võimalusi polegi, kui soodustada igakülgselt õppimist ja eriti tööalast õppimist või siis vähendada tööaega. Vajadust soodustada seadustega koolitust on sotsiaaldemokraadid püüdnud teistele erakondadele selgitada juba kümme aastat ja siiani on need Nestori kinnitusel riigikogus maha hääletatud.

«Ma kardan, et tööaja lühendamise selgeksrääkimine võib võtta aega veelgi kauem. Ja «palmi alla» elama jääme muuseas just siis, kui me tööd tootlikumaks ei muuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles