Jüri Saar: unenäomaailma lõpp

Jüri Saar
, Tartu Ülikooli kriminoloogia professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Mis muutus maailmas, kui Venemaa okupeeris ja annekteeris Krimmi? Kas tähendab see senise julgeolekukorralduse, -arhitektuuri kokkukukkumist, et taas hakkas kehtima tugevama õigus, nagu mõned autorid on kinnitanud? Julgen väita, et midagi sellist pole juhtunud. Maailm on endine. Venemaa ei suuda üksinda muuta maailma endale sobivas suunas.

Praegusel Venemaal puudub nii majanduslik, sõjaline kui ka ideoloogiline potentsiaal maailma ajaloo kulu otsustavaks mõjutamiseks. Kuid segadust ja peavalu tekitada muidugi püütakse ja suudetakse.

Lääne reageerimine Venemaale näitas, et lääs ei saa Venemaa juhtidest aru ja viimased enam kui kümme aastat on hellitatud asjatuid lootusi Venemaa kui strateegilise partneri suhtes. Sinisilmne katse võtta elitaarsesse seltskonda niisugune uusliige kukkus läbi. Olukorra mõistmiseks tasub minna tagasi 1980. aastate lõppu, 1990. aastate algusse, külma sõja lõppemise ja Nõukogude Liidu lagunemise aega. Vedru oli järjekordselt kokkusurutud olekus, pinge all ja ootas võimalust sirgu löömiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles