Galerii: täna algas seitsmes Lennart Meri konverents

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna alanud seitsmes Lennart Meri konverents «The Security of Mare Nostrum and Beyond: The Return of Northern Europe to the World Scene?» («Julgeolek Mare Nostrumil ja mujal: kas Põhja-Euroopa naaseb maailmaareenile?») keskendub Põhja-Euroopa julgeolekule.

Tänavusel konverentsil tulevad arutlusele mitmesugused nn pehme ja kõva julgeolekuga seonduvad probleemid NATO teise Mare Nostrumi ehk Läänemere regioonis. Teemade hulgas on piirkonnas üha enesekindlamalt tegutsev Venemaa, muutused Soome ja Rootsi suhtumises NATO-sse, küberjulgeolek, energiajulgeolek ning Arktikas esile kerkivad majandusvõimalused ja julgeolekuprobleemid. Kesksel kohal on ka Euroopa Liidu idapartnerluse tulevik ning eriti Ukraina tee Euroopasse.

Lennart Meri konverents on olulisim julgeolekupoliitiline üritus Põhja-Euroopas. Eelmiste konverentside edule toetudes saab ka sel aastal Tallinnas näha mõjukaid praktikuid ja akadeemilisi eksperte ning olla tunnistajaks nende otsekohestele arvamusvahetustele.

Konverentsi avapaneelil «Julgeolek Mare Nostrumil ja mujal» osales president Toomas Hendrik Ilves, kes on ka Lennart Meri konverentsi patroon. President osaleb samuti pühapäevasel küberjulgeolekupaneelil. Pühapäevasel hommikupaneelil «Eesti 10 aastat Euroopa Liidus ja NATOs» osaleb peaminister Taavi Rõivas.

Konverentsil osalevad Rootsi välisminister Carl Bildt, Soome kaitseminister Carl Haglund ja endine Taani välisminister Uffe Ellemann-Jensen.

Konverentsi avapaneelil ja laupäevasel paneelil Läänemere ees seisvatest sõjalistest ohtudest osaleb USA NATO suursaadik Douglas Lute, kes oli varem president Obama erinõunik Afganistani teemal. Ukraina teemalisel paneelil osaleb endine asepeaminister Oleh Rybachuk. Pühapäeva hommikusel paneelil NATO tuleviku üle osaleb kindralleitnant Ben Hodges, Izmiris paiknevate liitlasvägede komandör.

Konverentsi peaettekande presidendi õhtusöögil teeb François Heisbourg, Pariisi Strateegiliste Uuringute Fondi erinõunik.

Konverentsi lõpetab traditsioonilise Lennart Meri loenguga Soome endine suursaadik USAs Jaakko Iloniemi.

Konverentsil osalevad kutsutud külalised, kuid seda saab jälgida otsestriimist http://lmc.icds.ee/live.

Konverents algas 25. aprilli õhtul kell 18 ning lõpeb 27. aprilli lõuna ajal. Toimumiskoht on Radisson Blu Sky hotell Tallinna kesklinnas. Töökeel on inglise keel. Lennart Meri konverentsi korraldab Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles