Eesti parlamendisaadikud vaatlevad valimisi Makedoonias

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makedoonia lipp
Makedoonia lipp Foto: SCANPIX

Riigikogu liikmed Margus Hanson, Väino Linde ja Jaanus Tamkivi on valimiste vaatlusmissioonil Makedoonias, kus pühapäeval on ennetähtaegsed parlamendivalimised ja presidendivalimiste teine voor.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) ja Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) valimisvaatlejad hindavad pühapäeval valimiste läbiviimise vastavust rahvusvahelistele ja kohalikele seadustele.

Vaatlejad jälgivad jaoskonna hääletusprotseduure, hääletajate registreerimist, hääletusbülletäänide vastavust hääletajate arvule, valimisjaoskondade töökorraldust jms. Linde ja Tamkivi vaatlevad valimisi Gostivari linnas, mis asub Skopjest loodes tunnise autosõidu kaugusel. Hanson on Ohridi piirkonna linnades ja külades, kus on suur albaanlaste osakaal, teatas riigikogu pressiesindaja.

Enne valimisi osalevad vaatlejad Skopjes toimuvatel kohtumistel poliitiliste kandidaatide, valitsusväliste organisatsioonide, meedia esindajate ja rahvusvaheliste ekspertidega.

Presidendivalimiste teises voorus kandideerivad Makedoonia president konservatiiv Gjorge Ivanov ja sotsiaaldemokraat Stevo Pendarovski.

Linde ja Tamkivi on sajaliikmelises OSCE parlamentaarse assamblee vaatlejate delegatsioonis, Hanson kuulub ENPA 14-liikmelisse delegatsiooni.

«Vaatlemisel hinnatakse valimiste avatust, läbipaistvust ja vastavust valimisseadustele. Seni toimunud kohtumiste ja kohapealse vaatluse põhjal saan öelda, et Makedoonia ametivõimud on homseteks valimisteks valmis. Probleemiks võib osutuda aga valimisaktiivsus, kuna albaania kogukond on teinud valimistele boikotiüleskutse,» ütles OSCE parlamentaarse assamblee Eesti delegatsiooni juht Väino Linde.

Presidendivalimiste esimest vooru vaadelnud Margus Hansoni hinnangul on Ivanovil edumaa Pendavorski ees, kuna ta sai valimiste esimeses voorus 51 protsenti häältest Pendarovski 36 protsendi vastu.

«Suur osa albaania kogukonnast boikoteeris presidendivalimiste esimest vooru ning seetõttu oli valimisaktiivsus ligi 48 protsenti. Boikoti ärahoidmiseks korraldatakse presidendivalimiste teine voor ja parlamendivalimised ühel päeval. Opositsioon nõudis ennetähtaegseid parlamendivalimisi, süüdistades võimulolevat erakonda Euroopa Liidu reformide ebaõnnestumises,» ütles ENPA Eesti delegatsiooni liige ja Eesti-Makedoonia parlamendirühma esimees Margus Hanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles