Noore mereväetuukri hukkumise põhjus jäigi teadmata

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuker Marko Knaps kaotas elu 16. augustil 2012 demineerimisülesandel Kakumäe lahes. Knaps avastati 25 meetri sügavuselt teadvusetuna pärast seda, kui ta polnud vastanud kaaslaste kontrolltõmmetele.
Tuuker Marko Knaps kaotas elu 16. augustil 2012 demineerimisülesandel Kakumäe lahes. Knaps avastati 25 meetri sügavuselt teadvusetuna pärast seda, kui ta polnud vastanud kaaslaste kontrolltõmmetele. Foto: Andres Haabu / Postimees

Põhja ringkonnaprokuratuur lõpetas mereväetuuker Marko Knapsi surma asjaolude väljaselgitamiseks alustatud kriminaalasja, kuna ei tuvastatud, et demineerimismeeskond oleks rikkunud tööohutusnõudeid.

Knaps (22) hukkus 16. augustil 2012 Kakumäe lahel 25 meetri sügavusel merepõhjas, kus ta täitis lennukipommide demineerimisega seotud teenistusülesandeid.

Prokuratuuri teatel jõudis kohtuarstlik ekspertiis järeldusele, et tuuker uppus, aga selle täpsem põhjus jäi selgusetuks.

Mehel ei tuvastatud haigusi, mis oleks võinud tekitada äkilist teadvusekaotust, samuti ei leitud eluohtlikke vigastusi ega alkoholi, narkootikumide või ravimite tarvitamise jälgi.

Alates 2012. aasta oktoobrist uuris prokuratuur tuukri surma paragrahvi tunnustel, mis käsitleb töötervishoiu- ja tööohutusnõuete eiramist, kui sellega on ettevaatamatusest tekitatud inimesele raske tervisekahjustus või põhjustatud surm. Uurimise käigus aga selliseid rikkumisi ei leitud.

Kogu sukeldumisvarustus oli sobiv ja ekspertiis ei avastanud varustusel ühtegi niisugust viga, mis oleks võinud põhjustada uppumist.

Päeva esimene sukelduja

Õnnetus juhtus 2012. aasta 16. augusti pärastlõunal, kui Mereväe Miinilaevade Divisjoni tuukrigrupi liikmed lasid Kakumäe poolsaarest pooleteise meremiili kaugusel 23-meetri sügavusele merepõhja koti varem kokku kogutud lennukipommidega.

Noore, aga kogenud Knapsi ülesandeks oli pomme kandnud kott merepõhjas trossi küljest vabastada, et järgmisena sukeldujad saaksid pommid ette valmistada, laengu paigaldada ja selle lõhata. Lisaks tuli Knapsil ümber paigutada lõhkamispaika märgistav poi, et see plahvatuses kannatada ei saaks.

Knaps oli ülsannet täitnud pool tundi, kui tuukrigrupi ülemale tundus toimuv kahtlane ja ta andis tuukrile kontrolltõmbe, vastust sellele aga ei saanud.

Kaastuuker leidis mehe merepõhjast teadvusetuna ja ilma hingamist võimaldava huulikuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles