Vene «Facebooki» loojast sai Kariibi mere riigi kodanik

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pavel Durov Moskvas Venemaal.
Pavel Durov Moskvas Venemaal. Foto: Roman Kulik/AP

Vene populaarseima sotsiaalvõrgustiku VKontakte looja Pavel Durov, keda Eesti idufirmade arendajad siia üritavad meelitada, sai Saint Kittsi ja Nevise kodakondsuse.

Vene päevalehe Izvestia teatel läks Durovile selle Kariibi mere riigi kodakondsus maksma 250 000 dollarit, sest täpselt nii suure summa annetas Facebooki looja Mark Zukerbergiga võrreldud mees väikeriigi Diabeedi Sihtasutusele.

See andis talle riigi seaduse järgi automaatselt õiguse kodakondsuse saamiseks.

Durov annetas raha juba veebruari alguses ning on ajalehe allikate teatel kodakondsuse kätte saanud. Lisaks on lehe teatel Durovil ka elamisluba Araabia Ühendemiraatides, kuhu ta pärast Venemaalt lahkumist ka kohe läks.

Pärast seda kui VKontakte juhtkond ettevõtja looja vallandas, teatas Durov sotsiaalmeedia vahendusel, et otsib oma 12-liikmelisele meeskonnale «uut kodu», mis oleks demokraatlik, ja kus oleks sõnavabadus tagatud.

See viitab põhjustele, miks teda VKontaktest vallandati: ta sattus Kremli-meelse juhtkonnaga vastuollu. Kuigi Durov väitis, et on Euroopas, oli ta tegelikult Izvestia andmetel Dubais luksushotellis, kus ööpäev maksab vähemalt 500 dollarit.

Duroviga on üritanud ühendust saada ja ta siia koos oma meeskonnaga kutsuda mitmed Eesti idufirmadega seotud inimesed. Teiste hulgas Eesti Arengufondi juhatuse esimees Tõnis Arro ja Garage48 juhatuse liige.

Postimehele teadaolevalt ei ole Durov nende kutsele veel vastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles