Eesti ootab Horvaatiat Euroopa Liitu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horvaatia riigilipp.
Horvaatia riigilipp. Foto: SCANPIX

Välisministeeriumi kantsler Marten Kokk arutas täna Zagrebis Horvaatia Euroopa Liidu küsimustega tegelevate ekspertidega kohtudes liidu laienemise ning Horvaatia Euroopa Liidu liitumisläbirääkimistega seonduvad küsimusi.

Horvaatia Euroopa Liidu suunalistest arengutest kõneldes märkis kantsler, et Eesti toetab Horvaatia liitumist ELiga ja tunnustab igati riigi edusamme ning seda, et läbirääkimised on tänaseks jõudnud otsustavasse faasi, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

«Horvaatia liitumine ELiga oleks positiivne märk kogu Lääne-Balkani piikonna jaoks,» ütles Kokk. «Praeguses laienemispoliitika madalseisus on vaja teistele võimalikele liitujatele head eeskuju ja loodame selles Horvaatiale,» lisas ta.

Kantsler rõhutas, et Eesti toetab kindlalt kõigi Lääne-Balkani riikide Euroopa Liidu perspektiivi ja lisas, et ka Horvaatia on huvitatud kogu Lääne-Balkani regiooni stabiilsusest ning orienteeritusest Euroopa Liidule.

«Juuni alguses Sarajevos toimunud Euroopa Liidu ja Lääne-Balkani riikide kõrgetasemelisel kohtumisel kinnitas ka Euroopa Liit jätkuvat pühendumist regiooni riike üha tugevamini ELiga integreerida,» sõnas Kokk. «Loodame, et sarnane Lääne-Balkani riike ühise laua taha toov koostöö jätkub ja areneb kõikidel tasanditel ning erinevates valdkondades,» lisas kantsler.

Kohtumistel kõneldi ka julgeolekupoliitikast, sealhulgas NATO uuest strateegilisest kontseptsioonist, energiajulgeolekust ja Doonau ning Läänemere strateegiaga seonduvast. Samuti räägiti arengutest Lääne-Balkanil laiemalt ning Eesti ja Horvaatia kahepoolsetest suhetest.

Kantsler Kokk kohtus Horvaatias EL missioonijuhi Paul Vandoreni, Horvaatia ELi pealäbirääkija Vladimir Drobnjakiga, Euroopa-Liidu integratsiooni kantsleri Andrej Plenkoviči ning poliitika-kantsleri Davor Božinovičiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles